(Jan Toorop voor het schilderij van Evert Bourgondiën)
Gisteren was ik in het kader van de serie “Denkend aan de DRU” op bezoek bij Hennie Berendsen die al 30 jaar onderzoek doet naar Jan Toorop de Villa Zeno en de relatie tussen Jan Toorop en DRU. Bij Hennie heb ik dit prachtige verhaal van Evert Bourgondiën mogen optekenen.
Frans Deurvorst was directeur van de DRU begin vorige eeuw en liet op het fabrieksterrein een villa bouwen die paste bij zijn status als directeur.
Die villa was Villa Zeno. Villa Zeno was begin vorige eeuw een ontmoetingsplek voor notabelen en kunstenaars. Nolet wijnhandelaar te Nijmegen , schrijver Arthur van Schendel, componist Anton Diepenbrock en schilder Jan Toorop waren graag geziene gasten op Villa Zeno.
Als men op jacht ging werden er een aantal stevige jongens uit de afbramerij gerekruteerd om te drijven.
Toorop viel door zijn Indische trekken op in Ulft. Hennie Berendsen heeft 20 jaar geleden nog DRU arbeiders gesproken die zich nog wisten te herinneren dat Jan Toorop zondag naast Frans Deurvorst in de kerkbank zat.
Jan Toorop woonde in Nijmegen. Zijn relatie met zijn vrouw Annie Hall was al sinds 1902 niet erg goed. Daarom kwam het Toorop goed uit dat hij rond 1910 zijn atelier kon verplaatsen richting Villa Zeno in Ulft.
Zijn fascinatie voor ijzergieters moet rond die tijd begonnen zijn. Trouwens niet gek als je je bedenkt dat Villa Zeno letterlijk op het fabrieksterrein van DRU stond.
Evert Bourgondiën was 13 jaar toen hij in 1904 zoals bijna iedere jongen in het poetshok op de DRU begon. Evert was een grote en vooral erg sterke jongen. Hij maakte dan ook snel carrière op de DRU want sterke jongens konden ze goed in de ijzergieterij gebruiken waar men handmatig ongeveer 50 kilo vloeibaar ijzer in een vorm moest gieten.
Hij woonde in de Veldstraat in Ulft was een rustige jongen en zijn grote hobby was tuinieren. Behalve door zijn lengte en fysieke kracht viel Evert in geen enkel ander opzicht op. Geen praatjesmaker maar 'Gewoon een Ulftse jongen die 6 dagen in de week keihard werkte op de DRU
Maar omdat hij door zijn fysieke kracht en lengte opviel is hij vereeuwigd op een schilderij wat Jan Toorop rond 1922 van hem maakte.
Voor mij is Evert Bourgondiën daarom een symbool voor Ulftse jongens die de beste jaren van hun leven hebben doorgebracht op de DRU.
Van poetshok tot ijzergieter" was 100 jaar de levensweg voor bijna iedereen in de regio Ulft (van 1850 tot 1950)
Evert heeft het 53 jaar volgehouden op de DRU. Gelukkig heeft hij ook nog bijna 20 jaar kunnen genieten van zijn pensioen en de tuin.
(50 jarig DRU jubileum Evert Bourgondiën. Evert staat vierde van links)
Aanstaande zondag 18 oktober is Hennie Berendsen samen met een dochter van Evert Bourgondiën onze laatste gast in de serie ‘Denkend aan de DRU” Vanaf 14.00 kun je het prachtige verhaal van Evert Bourgondiën en Jan Toorop in de centrale hal horen.
Beste Olaf Molenaar,
BeantwoordenVerwijderen'n Mooi en interessant artikel over Jan Toorop en een aanvuling op mijn onderzoek naar de werken van Jan Toorop. Ik heb een oeuvrecatalogus van JT met meer dan 3100 werken en daarvan zijn vele van de familie Deurvorst. Maar compleet? Ik denk van niet.
Ik zou gaarne in contact willen komen met de Hennie Berendsen om e.e.a. van hem te vernemen.
e-mail = theo.bodewes@12move.nl
Gaarne van u vernemend,
met vriendelijke groet
Theo Bodewes
Theo,
BeantwoordenVerwijderenSorry voor de late reactie! Maar ik heb je mail doorgestuurd naar Hennie Berendsen
Olaf Molenaar