woensdag 25 november 2009

Denkend aan de DRU-Chris Elffers


Chris Elffers kijkt het boek door wat ik namens de Gemeente Oude IJsselstreek mocht aanbieden

Afgelopen maandag bracht ik een bezoek aan Chris Elffers de beeldhouwer die in 1954 het beroemde beeld van de DRU IJzergieter heeft gemaakt. Chris Elffers is 83 jaar oud en woont nu in Rotterdam (Kralingen)

In 1953 studeerde Chris op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Chris had door de oorlog en 3 jaar vervangende dienstplicht pas in de jaren 50 kunnen beginnen met zijn studie aan de Rijksacademie.

In zijn tweede studiejaar kreeg Chris telefoon van mevrouw van Reijn (Helena Hermina Hartsuijker) de echtgenoot van Theo van Reijn de beeldhouwer die in eerste instantie de opdracht had gekregen om de DRU ijzergieter te maken.

Maar Theo van Reijn had een beroerte gehad en was door zijn beroerte zijn gevoel voor verhoudingen kwijt. Nu had hij wel een ontwerp van een ijzergieter gemaakt maar het ontwerp was niet stabiel en viel telkens om.

De vraag van mevrouw van Reijn was concreet of Chris Elffers hier wat aan kon doen.
Chris maakte een afspraak en ging kijken in het atelier van Theo van Reijn aan het Spaarne in Haarlem.


"Ik zag daar een vreemd gedrocht" wat een ijzergieter moest voorstellen zegt Chris nu 56 jaar later. Omdat hij van het bestaande ontwerp niks kon maken stelde Chris voor om een heel nieuw ontwerp te maken. Daarvoor moest hij 2 a 3 maanden vrijstelling krijgen want Chris zat nog op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten

Chris kreeg toestemming van Piet Esser zijn hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.Want Piet Esser vond het een enorme kans om zo'n grote opdracht te mogen doen.

Vervolgens is Chris op de DRU gaan kijken. Hij heeft toen om er ook gevoel bij te krijgen ook nog zelf ijzer gegoten.

Na een tijdje rondgekeken te hebben vroeg Chris om een ijzergieter die voor hem wilde poseren. Hij kreeg een enthousiaste man (Gert Hermsen)toegewezen die 1 dag gewillig voor hem poseerde zodat Chris ondertussen schetsen kon maken.

Toen het ontwerp in gips klaar was kwam donderdag 13 mei 1954 een delegatie van DRU (Wesenhagen en Oosterveen + vrouwen) richting Haarlem om het nieuwe ontwerp te bekijken in het atelier van Theo van Reijn.

Iemand van de DRU delegatie zei toen "Mijnheer Elffers die kop vind ik geen reclame voor de fabriek"

Elffers zei toen "Misschien kunt u vanavond bij Mevrouw van Reijn logeren dan maak ik morgen uw kop erop"

Toen was het probleem opgelost.

15 juli 1954 onthulling van het beeld

Op 15 juli 1954 om 12.15 uur is het beeld onthuld. A Beijer bood als voorzitter van de personeelsraad het geschenk van het personeel (De IJzergieter) aan de vennootschap DRU aan.

Inmiddels zijn we 55 jaar verder en is het beeld van Chris Elffers een symbool geworden voor saamhorigheid in de gemeente Oude IJsselstreek. Bij het afscheid nemen afgelopen maandag zei ik tegen Chris dat de IJzergieter ons waarschijnlijk allebei zou overleven.

Chris beaamde dit en zei dat hij nog steeds erg trots is op zijn eerste beeld de IJzergieter in Ulft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten