dinsdag 17 november 2009

Denkend aan de DRU- Theo Ratering


Theo Ratering Denkend aan de DRU

In 1951 begon Theo Ratering op de modelmakerij van Anton (Teun) van Aken. Op de modelmakerij maakte je een technische tekening voor een klant die later door de handvormers tot een model zou worden verwerkt voor productie. "Anton van Aken, wethouder en vooraanstaand vakbondsman, was een fijne baas" zegt Theo 58 jaar later.

Van die eerste jaren op de DRU staat Theo het 200-jarig DRU-jubileum in 1954 nog helder voor de geest. Theo was die dag koerier. Als er een spoedboodschap per telefoon binnenkwam, moest hij zorgen dat het bij de goede persoon terecht kwam. Het viel natuurlijk niet mee om in het feestgedruis de juiste personen te vinden.

Na zijn diensttijd in februari 1958 (Theo was helikoptermonteur) kon Theo beginnen op de tekenkamer. Tot Hans Goudswaard Theo vroeg om in de leeuwenkooi te gaan werken. De leeuwenkooi was een kooi, midden in de stamperij waar men aan wasmachine ontwikkeling deed. Daar heeft Theo tot 1961 gewerkt.

Op 22 juli 1959 werd er een aardgasveld bij Slochteren ontdekt. Dit was voor DRU een gouden periode. Het bood kansen in de kachelsector omdat mensen massaal van olie- en steenkolenkachels overschakelden op gashaarden.

Theo was vooral bezig met het testen van kachels. Zo mocht de vlam natuurlijk nooit uitwaaien. Dit werd uitgebreid getest op de DRU. Dit testen was een onderdeel van het werk van Theo Ratering.


Theo Ratering is DRU gaskachels aan het testen in de jaren 60

Het testen van kachels gebeurde ook wel eens 's nachts. Koolmonoxide testen kon je beter in je eentje 's nachts doen. Dan was Theo in z'n eentje op een gigantische fabriek.

Begin jaren '70 ging het economisch allemaal wat minder. Van de afdeling ontwikkeling waren van de in de hoogtij dagen 36 mannen nog maar 12 over, waaronder Theo.

In zijn DRU-tijd verdiende Theo al een centje bij als ober. Onder andere bij Van Hal in Voorst. Dus toen zich in 1975 de kans voor deed om de Smeltkroes te gaan beheren, greep Theo deze kans met beide handen aan.

In de jaren '70 werden de DRU-jubilarissen nog in het zonnetje gezet in de Smeltkroes. Later zijn deze contacten met de DRU verwaterd. Theo was nog altijd trots dat hij bij de ingang van de Smeltkroes een groot van een op de DRU gegoten wapen van Nederland had hangen.

Dit wapen had Theo gered want men was van plan dit om te smelten. In 1995 is Theo gestopt met het beheer van de Smeltkroes. Wat hij nu in 2009 nog wel jammer vindt, is dat hij na zijn afscheid van de DRU in 1975 verder nooit meer iets van de DRU heeft gehoord.

Uit het oog uit het hart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten