vrijdag 5 maart 2010

DRU BrievenbusIn ons digitale tijdperk valt zo'n afgebeelde brievenbus wel op, sinds enige tijd prijkt een hangbrievenbus aan de gevel van de DRU fabriek. Een plek waar het zeker thuis hoort, als men weet dat dit straatmeubilair, prachtig vormgegeven, destijds gegoten is bij de DRU fabriek.
Generaties ontwerpers hebben voor de PTT gewerkt. Stroming na stroming heeft de vormgeving beïnvloed. Zelfs de bekende architect/vormgever M. de Klerk heeft in 1919 een brievenbusfrontstuk ontworpen maar kon niet uitgevoerd worden omdat het gietprocédé te moeilijk was. (kleine afbeelding) Het vertoonde duidelijk invloeden van de Amsterdamse School.De afgebeelde majestueuze standaard-brievenbus dateert uit 1918. De eerste kleur ( 1850 ) was bronsgroen en heeft het zo'n 60 jaar uitgehouden. In 1905 namen de posterijen proeven met andere kleuren en naar Engels voorbeeld is uiteindelijk gekozen voor de rode kleur.

De voorkant en de beide smallere zijkanten waren elk verdeeld in drie panelen, ook wel spiegels genaamd. Midden op elk paneel zat een rozet als versiering, behalve op het bovenste paneel aan de voorkant. Daar was in reliëf het rijkswapen "Je Maintiendrai" aangebracht. De brievengleuf zat vlak onder het prachtige dekstuk met als randversiering een eierlijst met slangentongen en als topornament een Grieks 'acroterion' Het luik voor de buslichting zat in de rechter zijkant.

Voor een prachtig overzicht van divers straatmeubilair uit de PTT tijd is een bezoek aan het ijzermuseum de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten