zaterdag 12 juni 2010
Haardplaat kasteel Bergh uit "Ulftsche IJzerhut"
Tot de eerste gieterijproducten van de ijzerhut behoorden ook de z.g. haardplaten.De laatste tijd genieten deze voorwerpen meer kunsthistorische belangstelling.
De gietijzeren haardplaat werd in het midden tegen de achterwand van de haard bevestigd om er de stenen te beschermen tegen de vernielende hitte van het vuur.
Eens verhit, droeg zij daarenboven door uitstraling tot de verwarming bij.
Op de voorzijde vertoonde de haardplaat een voorstelling in bas-reliƫf die door het spel der vlammen werd verlicht en zo ontstond er een mooi schouwspel voor diegene die zich tijdens de lange winteravonden om het haardvuur schaarden.
In het kasboek van Huis Bergh komen we een verantwoording tegen van vijf haardplaten die in 1754 en 1755 geleverd zijn door de Ulftsche IJzerhut.
Het eerste ontwerp komt uit handen van de Anholtse beeldhouwer Nadorp.
Ze zijn resp. verkocht aan de graaf van Bergh (Jan Baptist) diens rentmeester op de Padevoort (bij Zeddam), P.J. Verheyen, Roukens, Henning en een zekere Hageman.
In 1956 is er een prachtige copie gemaakt van de afgebeelde haardplaat bij de DRU in opdracht van dir. A.J. Ingen-Housz.
Willem Aalders uit de bankwerkerij en Bart Versteege als handvormer draagden zorg voor dit stuk vakwerk. Deze kopie is te zien in het IJzermuseum. Het orgineel berust in kasteel Bergh.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten