maandag 22 april 2013

GESLAAGDE PINK FLOYD DAG


 
Zaterdagmiddag 20 april schijnt de zon lekker, ook al is het niet echt warm buiten (graad of 12 maximaal). Toch weerhoudt het heel wat fans van de legendarische Britse band Pink Floyd er niet van om naar Ulft af te reizen naar de eerste fanclubdag van de Nederlandse fanclub Pink Floyd Fans Nederland.
 
Buiten de DRU Cultuurfabriek word je al verwelkomd door een groot opblaasbaar varken, voor PF fans geen onbekend fenomeen. Binnen hoor je meteen muziek van Pink Floyd, zie je een bed staan (ook zeer bekend) en door de hele foyer heen verschillende stands met memorabilia van verzamelaars zoals elpeehoezen, bootlegs, foto’s, posters, boeken, t-shirts, etc., etc. Ook zijn er een paar handelaren aanwezig die cd’s, dvd’s, speldjes, mokken, pennen, vinylsingles en –elpees aanbieden. Overigens verkopen deze handelaren niet alleen Pink Floyd-gerelateerde items, ook materiaal van andere bands, maar wel voornamelijk in de classic rock en symfo-/progrockhoek.


 


 
LEZING
Rond half vier begint in de theaterzaal de als lezing aangekondigde geanimeerde vertelling door de in Amsterdam wonende Engelse superfan Bobby Hassall. Nadat hij in 1988 in de Rotterdamse Kuip stiekem backstage was geslopen èn niet meteen werd gesnapt tijdens het legendarische Pink Floyd concert aldaar, werd hij een nog grotere fan dan hij al was. Bobby vertelt aan de hand van voornamelijk zelfgemaakte foto’s, die achter hem worden geprojecteerd, wat hij allemaal meemaakte tijdens de daaropvolgende jaren. Opnieuw wist hij stiekem het doorgaans streng bewaakte backstagegebied bij stadionconcerten van zijn helden te bereiken en uiteindelijk zelfs aan het werk te komen bij enkele van die concerten. Toen hij een zelfgemaakt boek met zijn ervaringen en foto’s later aan de bandmanager had gegeven, die hem inmiddels kende, kreeg hij kort daarna een door de bandleden gesigneerd tourboek van hem plus de uitnodiging om bij het volgende Nederlandse concert (in Nijmegen) als gast aanwezig te zijn. Tegenwoordig trekt Bobby de wereld rond als een van de werknemers van ‘onze’ Hans Klok.


Bobby Hassall
 
Glenn Povey


Bobby heeft inmiddels zijn boek “Pink Floyd Backstage” nu echt uitgegeven en verkoopt het vandaag voor 10 euro. Na zijn vertelling heeft hij het een tijdlang druk met signeren van verkochte exemplaren. Bobby Hassall is niet de enige auteur van Pink Floyd boeken die aanwezig is vandaag, ook Glenn Povey is aanwezig. Povey heeft meerdere boeken geschreven en samengesteld en het boek van Bobby geredigeerd. Zijn nieuwste boek is een dikke pil: “Echoes, the complete history of Pink Floyd”. Glenn voert ook kort het woord, maar is niet zo’n spreker als Bobby. Tenslotte vertelt fancluboprichter Theo Elfring in het kort iets over het ontstaan van de fanclub.
PINK NOISE
In grand café Het Schaftlokaal begint hierna een semi-akoestisch optreden van Pink Noise, die een mooie selectie van Pink Floyd songs brengen. Rond 18.00 uur kunnen zij die dat willen een lekker hapje eten van het speciale Pink Floyd buffet.
Pink Noise

Ongeveer een uur later wordt in de theater-/filmzaal de indrukwekkende documentaire van Classic Albums over “The Dark Side Of The Moon” vertoond. Als deze afgelopen is blijkt er buiten de zaal al een lange rij belangstellenden te staan die dezelfde documentaire willen zien.
 

 

DUTCH FLOYD
Na afloop van de tweede ‘filmvoorstelling’ verplaatsen de meeste bezoekers zich naar de Popzaal, waar de Nederlandse band Dutch Floyd allereerst het complete album The Dark Side Of The Moon speelt, iets waar je na het zien van de documentaire ook echt wel zin in hebt. Als je achterin de zaal binnenkomt zou je kunnen denken dat Pink Floyd hier gaat spelen, want het bekende ronde filmdoek hangt prominent achter de band. Hierop zijn voornamelijk bekende filmbeelden te zien, zoals die ook tijdens de concerten van Pink Floyd te zien waren. Na de pauze wordt een groot aantal andere Pink Floyd ‘hits’ en favorieten gespeeld. De band (5 mannen, 1 vrouw) doet zijn uiterste best om het geluid van Pink Floyd zo goed mogelijk na te spelen, wat best lukt, al is het natuurlijk nimmer zo goed als het origineel. Dáárvoor moet je dan maar naar Gelredome (of de Arena) om Roger Waters met The Wall te beleven. Foto's van het concert zijn hieronder te zien!

De ongeveer 400 bezoekers van deze dag reageerden zeer positief op hetgeen werd aangeboden. Op naar de volgende muziek- en filmspecial dan maar!

 
Tekst en foto’s: Harry Pater
Foto’s Dutch Floyd (zie hieronder): Ronald Falke

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk onschreven maar onze oprichter van de Pink Floyd Fans Nederland site is Theo Beckers (Floydian Theo)

      Verwijderen