woensdag 4 december 2013

Zonder Nina toch geen broodmagere dagIn de verre omtrek van Ulft kon je wekenlang de posters zien hangen, waarop de ‘Herman Brood Special’ op zaterdag 30 november werd aangekondigd. Anderhalve week eerder werd een deel van die posters uitgebreid met een sticker waarop de komst van Herman’s onechte ex-vrouw Nina Hagen werd aangekondigd en iets later kwamen er zelfs nieuwe posters met háár portret. Dat beloofde veel en dus werden er in de voorverkoop al veel kaarten verkocht.


No Nina!
Het was voor de organisatie (vrijwilligers poppodium en filmhuis) dan ook flink balen dat amper drie dagen van tevoren de afzegging van Nina Hagen kwam, omdat ze blijkbaar op dezelfde dag een tv-opname in Noorwegen had... wat bij veel mensen tot ongeloof leidde (want zoiets wordt toch ruim van tevoren contractueel vastgelegd?). Dit had meteen tot gevolg dat de eerst volledig uitverkochte evenementen in de theaterzaal met nogal wat annuleringen te maken hadden, waardoor er tijdens Koos Vertelt en de documentaire Rock & Roll Junkie helaas maar een half gevulde zaal was. Maar degenen die er wel waren genoten, met name van de spraakwaterval die Koos van Dijk heet en die nog altijd de zakelijke belangen van het in 2001 overleden fenomeen Herman Brood behartigt.Vanaf 15.00 uur op de zaterdagmiddag druppelen langzamerhand steeds meer fans en liefhebbers van de muziek van Brood binnen. In de foyer kunnen ze rustig kijken wat de mensen van het Rock Art Museum uit Hoek van Holland hebben meegenomen: schilderijen, platenhoezen, boeken, cd’s, dvd’s, Bühnekleding, horloges, t-shirts… je kunt het zo gek niet bedenken of het was er, en allemaal met hetzij de beeltenis van de zanger/schilder zelf of met door hem geschilderde of getekende afbeeldingen.

Broodfan en dj Rob de Jong met Koos van Dijk


Brood fan
De muziek in de foyer wordt verzorgd door de 50-jarige Rob de Jong uit Lochem, die een grote verzameling cd’s met muziek van en door Herman heeft meegenomen. Naast de officiële albums bestaat die verzameling uit honderden live-opnamen van radio en tv en ‘gewone’ soundboard opnamen. Rob is niet zomaar een liefhebber, want sinds het allereerste optreden dat hij van Herman Brood & His Wild Romance bijwoonde, op het roemruchte Lochem Festival op 14 mei 1979, is hij fan. Hij heeft zo’n 250 optredens bijgewoond, verzamelt alles wat er maar te krijgen is en dus kun je met recht van een rasechte fan spreken.

Koos en Herman in betere tijden


Koos Vertelt
Koos Vertelt is de juiste titel voor het eerste programmaonderdeel van de dag. Op de van hem bekende wijze, namelijk snel, een beetje chaotisch, humoristisch en van-de-hak-op-de-tak pratend vertelt Koos van Dijk over zijn eerste ontmoeting met Herman, hoe hij diens manager werd en dergelijke. Achter hem wordt een aantal foto’s van en over Herman getoond (onder meer Herman met Bono, Herman met Nina Hagen - waarop toch een beetje boe-geroep te horen is – en Herman met Majoor Bosshardt).  Hierna geeft hij verscheidene leuke prijsjes weg (zeefdrukken, dvd’s, t-shirts en ‘ingelijste’ schilderijtjes) aan de winnaars van de prijsvragen die hij overduidelijk ter plekke bedacht. Een uur blijkt veel te kort, vandaar dat dj Rob slechts drie Brood-songs kan draaien, terwijl er door Koos acht waren uitgezocht.Broodmaaltijd
Zes uur is etenstijd in Nederland en dus gaan diverse bezoekers naar het ietwat geïmproviseerde restaurant in het ketelhuis, dat sfeervol verlicht is en lekker verwarmd. Hier kun je zelf een uitgebreide broodmaaltijd samenstellen, met diverse soorten brood en broodjes, twee soepen, verschillende salades en hamburgers met sauzen. Hier wordt flink gebruik van gemaakt.Film
Terug in de theaterzaal kun je vanaf acht uur de documentaire Rock & Roll Junkie bekijken, waar behoorlijk veel belangstelling voor is, terwijl je toch zou denken dat vrijwel iedere Herman Brood fan deze wel al op dvd of videoband heeft of op tv heeft gezien.

Romanza Brava
Na de film is het tijd voor het optreden van Romanza Brava (=Spaans voor Wild Romance), de band waarin Brood-gitarist Dany Lademacher (eind 2011 ook met Wild Romance in de popzaal) en bassist Rudy Engelbert (die ook enige tijd in de band speelde) naast een drietal vrij onbekende muzikanten (zanger-gitarist, drummer en toetsenist) spelen. Begonnen wordt met Rock & Roll Junkie (volgens Koos eerder vandaag is deze song door Herman gekopieerd van Takin’ Care Of Business van BTO) en vervolgens speelt de band voornamelijk classic rock covers, zoals Rebel Rebel van David Bowie en Hard To Handle van Otis Redding (ook bekend van the Black Crowes) en maar drie van Brood bekende songs. Dit toch wel tot teleurstelling van de mensen die verwachten dat er voornamelijk Brood-songs gespeeld worden. In de tweede set wordt dat nog enigszins goedgemaakt.

Dany Lademacher

Rudy Engelbert


Ondanks de tegenslagen kijkt het overgrote deel van de bezoekers toch met een positief gevoel terug op deze dag. Ik ben benieuwd welke band of artiest in de volgende 'muziekspecial' wordt geëerd!

Romanza Brava


Tekst en foto’s: Harry Pater

Diaseries
Zie hieronder voor de mooie diaseries van Stan Bouman (van het Romanza Brava optreden) en Ronald Falke (van het middagprogramma).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten