donderdag 24 september 2009

Denkend aan de DRU-Alie Aalders



De 3 musketiers werden ze genoemd. Bennie Geerts, Willem van Wessel en Willie Aalders.

iedere morgen verschenen ze in een mooi pak op het werk. Dit kon in de jaren 50 want je kreeg kasten waar je het pak kon opbergen en de DRU overall kon aantrekken.

Bovendien waren er douches waar je na je zware werk kon douchen. Niet veel DRU werknemers maakten hier gebruik van maar de 3 musketiers wel.

De 3 musketiers was de naam die ze kregen van de andere Hutte Kearls die wel met hun blauwe overall tussen de middag en ‘s avonds naar huis fietsten.

Woensdag 23 september had ik een gesprek met Alie Aalders de weduwe van Willie Aalders die van 1953 tot 1991 op de DRU heeft gewerkt in de bedrijfsdienst.

Dit ‘Denkend Aan De DRU verhaal is uiteindelijk ook een eerbetoon aan de afdeling bedrijfsdienst van DRU geworden

Want het moet stel goeie en bijzondere mannen zijn geweest die op de bedrijfsdienst van DRU hebben gewerkt in de jaren 50,60,70 en 80 van de vorige eeuw.

Waarom?

Willie begon na de grote watersnoodramp in 1953 bij DRU. Hij begon in de bedrijfsdienst waar Marinus Rijntjes zijn baas was. Marinus gaf hem in die jaren goeie tips en was een mentor voor Willie.

Willie werkte met veel plezier op de DRU en Alie was blij met de DRU wasmachine en de gaskachels en pannen die ze zich dankzij DRU in de jaren 50 konden veroorloven.

Tot 14 augustus 1962 waren Wille en Alie dolgelukkig met hun eigen woning en hun leven in de Parkstraat in Ulft.

Door stom toeval werd het leven na 14 augustus 1962 geheel anders. Willie stond op 14 augustus in een bedrijfshal van de DRU toen een zware ijzeren balk naar beneden kwam en zijn bovenbeen volledig verbrijzelde.

Vijf jaar ellende volgde tot uiteindelijk werd besloten om het been te amputeren. Alie zegt ondanks alle tegenslag toch veel geleerd te hebben in deze periode.

Iedere zondag ging ze vanuit Terborg met de trein naar Amsterdam-Muiderpoort om Willie te bezoeken die uiteindelijk in het Burgerziekenhuis in Amsterdam Oost lag.

Als meisje uit Ulft was ze nog nooit in Amsterdam geweest maar ze leerde op deze wrange manier wel de stad en haar bewoners goed kennen.

Zoals oud buurman en ras Amsterdammer van Doesburg. De familie van Doesburg waren in de jaren 50 en begin jaren 60 de buren van de Familie Aalders in de Parkstraat in Ulft.

Maar inmiddels was de familie door heimwee getroffen vanuit Ulft weer teruggekeerd naar Amsterdam-West.

Elke zaterdag kwam van Doesburg met een visje van de markt en 2 cognacjes vanuit Amsterdam West naar Amsterdam Oost om Willie te bezoeken.

Na de amputatie van het been zou Willie naar therapie gaan. Willie is uiteindelijk 2 keer geweest. De beste therapie bleek uiteindelijk De DRU.

Alie is er van overtuigd dat dankzij de DRU en vooral zijn collega,s van de bedrijfsdienst Willie niet in een depressie is terecht gekomen.

Na zijn terugkeer in 1967 in de bedrijfsdienst zorgden mannen als:

Bennie Geerts
Willem van Wessel
Anton Boeyak
Jan Rijntjes
Bennie Raben
Theo te Brink
en Ginek Jakobovski

ervoor dat Willie de klussen kreeg die hij met zijn handicap goed aankon.


Daarom is dit 'Denkend aan de DRU" verhaal een eerbetoon aan Willie Aalders en al zijn collega's van de bedrijfsdienst in de jaren 50,60,70 en 80 van de vorige eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten