dinsdag 3 november 2009

Het interieur van de Drufabriek


Interieur DRU Fabriek in Ulft. Foto Studio De Winter

Net zag ik het onderstaande artikel in De Architect over het interieur van de Drufabriek. Het is boeiend om te lezen hoe heden en verleden samenkomen in het interieur van de Drufabriek.


M+R interieurarchitecten is verantwoordelijk voor het interieur het gerenoveerd portiersgebouw van een voormalige ijzergieterij. Het gebouw vormt een onderdeel van de DRU Fabriek in Ulft, die door minister Plasterk is uitgeroepen tot voorbeeldproject voor toekomstige monumentenzorg in Nederland.

In 1993 kwamen op het DRU-terrein de eerste ruimtes leeg te staan. Het werd toen duidelijk dat op termijn het gebouwencomplex geen fabrieksfunctie meer zou hebben. In 1997 zaten voor het eerst een aantal partijen om de tafel om te bedenken wat met de fabriek te doen.

Functies

Nu zijn in het voormalige DRU portiersgebouw de volgende culturele functies ondergebracht:
- Grandcafé 'het schaftlokaal'
- Theaterzaal voor 360 personen
- Poppodium
- Bibliotheek
- Kunstgalerie
- Conferentiezalen w.o. ook de raadsvergaderingen
- Foyerruimten
- ROC opleidingen
- Muziekschool


Inbouwpakket

Voor de inrichting van de Cultuurfabriek heeft het bureau een inbouwpakket ontwikkeld waarbij de oorspronkelijke industriële structuur en uitstraling van het gebouw gerespecteerd en zoveel mogelijk behouden blijft. De interieurarchitecten van het bureau vonden de geschiedenis en de cultuur van de fabriek namelijk belangrijk.
Wensen van de gebruikers en technische eisen

Tevens hebben ze voldaan aan de wensen en eisen van de verschillende gebruikers conform de hedendaagse criteria voor openbare gebouwen.Hiervoor hebben ze intensief gesproken met toekomstige gebruikers, van de bibliotheek tot het poppodium. Naast hun uitlopende wensen moest M+R ook rekening houden met de soms dwingende technische eisen.

Eenheid door kleur


De interieurarchitecten hebben kleur ingezet om een eenheid binnen de diverse functies aan te brengen. Alles wat naar het verleden wijst, hebben ze zwart-wit gemaakt en alle nieuwe elementen zijn in kleur. De kleuren hebben ze gehaald uit de emailleerkleuren van de panneseries. Zo komen blauw en mint van de Holland Pottery Line, geel van Confetti en terracotta van de oude oranjerode pannen.

Bron:De Architect

Geen opmerkingen:

Een reactie posten