vrijdag 4 december 2009

Dru en Jan Jaarsma


Het pand van Jan Jaarsma in de Fahrenheitstraat te Den Haag

DRU nam in 1936 de haardenfabriek Jan Jaarsma in Den Haag over. In 1930 werd de firma omgezet in een NV, met een maatschappelijk kapitaal van ƒ 1.000.000,-. Er werden 300 aandelen à ƒ 1000,- uitgegeven, de directeuren Nicolaas Heye Jaarsma en Rudolf Teller kregen elk de helft.

Nicolaas Heye werd commissaris bij DRU en bleef dit tot zijn dood in 1953. De handelsnaam Jan Jaarsma, Gas-o-Jaarsma en Gasojaar bleven voor haarden in gebruik. In 1948 veranderde de naam officieel in DRU-Jaarsma.Bron: Tim KroonemanDe bovenstaande catalogus bevindt zich in het archief van de DRU (Gelders archief Arnhem), de firma waarmee Jan Jaarsma in 1936 fuseerde.
Dit bijzondere handgeschreven boekwerk is vermoedelijk vanaf de start van het bedrijf in 1895 bijgehouden. Telkens werd een nieuw model van haarden toegevoegd. Per pagina werden de diverse onderdelen vermeld, soms tot ver over de 40. Later toen er ook gedrukte, meer publiekscatalogi verschenen, werd hieruit een plaatje geknipt en in deze catalogus bijgeplakt. Het is vermoedelijk een overzicht voor intern gebruik binnen het bedrijf. Zo werd nauwkeurig bijgehouden welke onderdelen er moesten worden vervaardigd van een specifieke haard. Bron:Tim Krooneman

4 opmerkingen:

  1. Is dit boek nog in te zien? Ik heb een oude Jan Jaarsma Amor kachel geerfd en zou daar graag meer over willen weten. Eenzelfde kachel staat in de kinderkamer van de latere Koningin Wilhelmina op paleis 't Loo.

    Birgit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Birgit volgens mij wel. je zou het beste even contact kunnen opnemen met Peter van Toor op het mailadres petervantoor@hetnet.nl. Hij kan je misschien verder helpen.

    BeantwoordenVerwijderen