dinsdag 26 januari 2010

Denkend aan de DRU- Bart Ter VoertBart Ter Voert en zijn vrouw

Op de middenstip van het huidige hoofdveld van voetbalclub SDOUC stond vroeger het huis van Bart Ter Voert.

Bart Ter Voert was ober,slachter,muzikant en tussendoor ook nog vader van 8 kinderen en arbeider op de DRU.

Bart zijn dagelijks werk was het emailleren van badkuipen.Dochter Stien en zoon Theo weten nog dat als vader thuis kwam van de DRU hij eerst een uurtje plat moest.

Badkuipen emailleren was zwaar,vies en gevaarlijk werk. Niemand kon het daar tot aan zijn pensioen volhouden. Straub en Prinssen werden later tuinman en Bart kreeg op latere leeftijd ook minder zwaar werk in de gieterij.

In de pauze gingen de mannen van de badkuipen hun boterham opeten aan de oevers van de Oude IJssel.Door zijn drukke leven gebeurde het vaak dat Bart in een diepe slaap viel.

In de Tweede Wereld Oorlog had Bart onderduikers in huis of liever onder zijn huis.
De onderduikers verbleven in een hol onder de grond om uit de handen te blijven van de Duitsers.

Tot overmaat van ramp kreeg het hele gezin in de oorlog tyfus. Ze hadden al afscheid genomen van de vrouw van Bart. Toch kwamen ze er allemaal bovenop. Want omdat Bart handig was was er genoeg te eten en altijd wel ergens een koe of schaap wat geslacht kon worden.

Dochter Stien denkt dat De DRU voor Bart bijzaak was. Bart was een geboren entertainer en graag onder de mensen. Maar er moest brood op de plank daarom ging hij iedere dag naar de DRU.Om daar zijn dagelijkse kost bij elkaar te pokkelen.

1 jaar voor zijn pensioen is Bart Ter Voert op 64 jarige leeftijd gestorven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten