zondag 31 januari 2010

Kunstnijverheid bij de DRUTh. Giliam artistiek ontwerper van de koperen plaquette van Frans Deurvorst.
In 1927 i.v.m zijn pensionering werd dit prachtig gedetailleerd kunstwerk door het personeel uitgereikt. Giliam was oud leerling van de school voor Kunstnijverheid te Haarlem.
Hij was later in dienst bij de firma Louwmans & Co te Sneek. Hierna was hij werkzaam als kunst/metaal-drijver te Apeldoorn. Hij ontwierp veel koperen ornamenten voor de rijk gedecoreerde Jaarsma kachels en haarden uit Den Haag. Zo kwam hij ook in contact met de DRU. In 1904 werd hij door de directeur van de Kunstnijverheid school voorgedragen zijn werkstuk een 'in koper gedreven spiegel' in te zenden ten behoeve van de Nederlandse tentoonstelling van Decoratieve Kunst (in het Museum van de Kunstnijverheid te Kopenhagen).
Zijn ingezonden kunstwerk preikte naast die van Berlage, Penaat, Eisenloeffel en Lebeau.
Op onderstaande foto is hij te zien (derde van links) als student in de drijf- en ciseleerklasse o.l.v. dhr. F. Zwollo.
Bovenstaand prachtige in koper gedreven gedenkplaat bevindt zich in het IJzermuseum, de plaquette van Ir. Sassen is ook van zijn hand. Beide koperen plaquetten zijn in 1986 tijdens de sloop van Villa Zeno te Ulft gelukkig veilig gesteld door dhr. Molenaar. Hij was destijds portier bij de DRU en wist deze uit handen van de slopers te houden, zodat deze vorm van Kunstnijverheid is behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten