woensdag 10 februari 2010

Denkend aan de DRU-Herman Kraan

Herman Kraan is in 1915 geboren in de Bergstraat 7 in het voormalige Slavendorp in Ulft. Hij is in 2006 gestorven in verzorgingshuis “Debbeshoek” in Ulft.

Tussen die twee data (1915 en 2006) heeft hij de beste jaren van zijn leven gegeven aan de DRU.

Herman begon zijn DRU loopbaan atypisch niet in het poetshok (zoals bijna alle Ulftse jongens) maar in de gereedschapmakerij. Dit kwam omdat dit werk door zijn minder sterke gezondheid te zwaar voor hem was.

In de loop van de jaren wist Herman op te klimmen binnen de hiërarchie van de DRU en werd hij tenslotte baas van de stamperij. In 1959 verhuisde het gezin Kraan naar de Hutteweg, op loopafstand van de DRU.

Zoon Joop kan zich nog goed herinneren dat hij samen met zijn broer op zaterdag door de kleine poort ging om te douchen op de DRU. De hele jeugd van zoon Joop stond trouwens in het teken van de DRU.

Joop Kraan roemt het sociale gezicht van de DRU in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Een dramatische gebeurtenis in het leven van de familie Kraan was de dood Tonny, de jongste broer van Joop die aan hersenvliesontsteking overleed. Omdat hij in Utrecht in het ziekenhuis lag en er geen auto was, zorgde de DRU dat Herman Kraan en zijn vrouw zo vaak als mogelijk hun stervende zoon konden bezoeken.
Of ze mochten meerijden met een transport van de firma Te Pas of DRU zorgde ervoor dat er iemand beschikbaar was om de ouders Kraan naar het ziekenhuis in Utrecht te brengen.

Ook zal Joop Kraan nooit de Kerstvieringen vergeten van de DRU in de jaren '50 en '60. Op 2e Kerstdag de filmvoorstelling in de houten kantine en na afloop een enorme zak snoep.

Vader Herman Kraan moest door gezondheidsproblemen in het begin van de jaren 70 na 40 dienstjaren afscheid nemen van zijn dierbare stamperij.

Herman Kraan was met hart en ziel aan de DRU verbonden. Maar Herman wilde op zijn oude dag niet meer van de DRU horen of weten. Liever koesterde hij de herinneringen van 1929 tot 1972 en de vooral de mooie momenten die hij op dat kleine stukje aarde aan het eind van de Hutteweg had liggen.

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal over mijn opa. Met name het sociale gezicht van de DRU ten tijde van de ziekte van Tonny is ontroerend, kom daar in deze dagen nog maar eens om...
    Foto's komen bij niet in beeld, ligt dat aan mijn pc of komen ze nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als jij nog een digitale foto hebt van je opa zou ik hem graag ontvangen! Zet ik hem bij het artikel.

    BeantwoordenVerwijderen