vrijdag 30 april 2010

Alphons Diepenbrock 1862-1921
De naam Diepenbrock bracht behalve gietwerk ook een beroemde "ijzersterke" Nederlandse componist voort. Aanvankelijk in zijn compositiestijl een volgeling van Wagner. Bekende werken van Diepenbrock zijn o.a. Hymnen an die Nacht, Missa, Marsyas en Te deum.
De familie Diepenbrock waren oorspronkelijk van adel en aan deze status herinnert nog het ten noorden van Bocholt gelegen kasteel Diepenbrock.
Zijn vader Ferdinand Diepenbrock geboren in 1828 te Bocholt ( Haus Horst te Holtwick) ging op 17 jarige leeftijd naar Rotterdam, doorliep een handelsschool en vestigde zich later als jong zakenman in Amsterdam. Hij huwde in 1857 Johanna Kuytenbrouwer. Het paar vestigde zich aan het Rokin.
De jonge Alphons logeerde veel bij zijn grootvader Bernard Diepenbrock in Holtwick bij Bocholt. Aan deze logeerpartijtjes heeft hij steeds dierbare herinneringen bewaard.
Dit blijkt wel uit het feit dat toen hij in 1910 te Laren in het Gooi een villa liet bouwen die hij de naam "Holtwick" gaf.
Zijn contacten met de achterhoek bleven voortbestaan en verplaatsten zich meer naar Ulft. Hij was dan ook een graag geziene gast bij zijn neef Frans Deurvorst in Villa Zeno. Deze Villa was dan ook honderd jaar geleden een smeltkroes van de Muze.
Misschien een mooie gelegenheid een Diepenbrock uitvoering in de concertzaal van de DRUfabriek te organiseren.

Link:
http://cultuurgids.avro.nl/front/detailklassiek.html?item=21a7261ab2e2dbf0f1b044cc576e9ed1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten