zondag 9 mei 2010

DRU villa'sAan de ir. Sassenstraat 28-30 te Ulft staat een dubbele villa ontworpen door de bekende architect J.H.W. Leliman (1878-1921)gebouwd in 1920.
De toenmalige DRU directie wilde omstreeks 1919 hoger-en middenkader personeel werven. De nieuwbouw, uitbreiding en innovatie van de emailleerfabriek en gieterij was inmiddels een feit. De tijd zat mee, want er was vlak na de eerste wereldoorlog een grote behoefte aan (geemailleerd) gietwerk ontstaan. Deze productie kon nu dan ook in hoog tempo worden opgevoerd. Er was echter een groot tekort aan hoger technisch opgeleid personeel, zodat er in diverse landelijke dagbladen advertenties werden geplaatst om deze doelgroep te werven.
Om de combinatie wonen en werken aantrekkelijker te maken schroomde de directie dan ook niet de architect Leliman uit Baarn opdracht te geven deze dubbele villa te laten ontwerpen.
De voorzijde van het pand is in detaillering nog grotendeels authentiek aan het oorspronkelijke bouwontwerp, het toont duidelijk invloeden en elementen van de Amsterdamse School en de Stijl. De huidige bewoners zijn hiervan terdege bewust gezien de prachtige staat waarin het verkeerd.
Het pand heeft nog geen monumentstatus, maar m.i. zeker het predikaat waardig.
De opdrachtgever was dus de fa. Diepenbrock & Reigers.
A. Griffioen was bouwkundig opzichter en de aannemer was J. van de Kemp.
De bouwsom bedroeg Fl 9.803,-
Leliman ontwierp omstreeks 1912 ook nog 13 dubbele en 4 enkele arbeiderswoningen, waarschijnlijk de zogeheten "Kretserswoningen" aan de Ariensstraat te Ulft.

2 opmerkingen: