vrijdag 4 juni 2010

Oplevering baileybrug & première In het vuur van de storm

Oude legervoertuigen komen aanrijden, de fanfare speelt prachtige filmmuziek, grimeur Egon Vieberink geeft een demonstratie en filmacteurs zijn aanwezig.
Onder meer deze bijzondere activiteiten vinden op zondagmiddag 6 juni plaats bij de Drufabriek. Daar wordt dan namelijk de nieuwe brug in gebruik genomen.
Aansluitend is in de theaterzaal de première van de Nederlandse oorlogsfilm ‘In het Vuur van de Storm’ te zien.

Het zal geen lezer van dit weblog ontgaan zijn: de nieuwe brug is een baileybrug, genoemd naar de uitvinder van dit type bruggen. Kenmerkend is dat de brug als een soort meccanobouwpakket zonder veel hulpmiddelen in elkaar kan worden gezet.
Tot voor kort was de brug in gebruik in Zwolle. Militairen van de landmacht demonteerden daar de brug en bouwden hem de afgelopen dagen in Ulft weer in elkaar.
Zondagmiddag zullen enkele soldaten de met de brug meegereisde flessenpost voorlezen die door Lucy Legeland en Jack Weijkamp is samengesteld. Zij zijn geboren en getogen in Gendringen en Ulft, wonen nu in Zwolle en maken furore met de theatergroep Weijland.

De feestelijke activiteiten rondom de Drufabriek beginnen om 12.30.
Ook ín de Drufabriek is wat te doen: in de Gallerie bij de Boeken is een film te zien over de making of van In het vuur van de storm. Ook is er een expositie van tekeningen en foto's van de nieuwe brug.
Om 13.00 uur vindt de opleveringsceremonie van de baileybrug plaats. De toegang voor deze activiteiten is gratis.

Hierna gaat om 14 uur in de theaterzaal van de Drufabriek de oorlogsfilm In het vuur van de storm in première. Deze Nederlandse megaproductie, waaraan tien jaar met veel vrijwilligers is gewerkt, is oorspronkelijk opgezet als een tiendelige serie, maar nu is er een bioscoopversie van verschenen.
Twee jonge mensen, de Nederlandse Volksduitser Hans Hallerbach en de Joodse Vera Weinberg, spelen al twee jaar lang een gevaarlijk spel om hun verboden liefde in stand te houden. Beide families proberen de relatie te stoppen. Als de Duitsers de deportatie van alle Nederlandse joden in gang zetten, komt het gevaar steeds dichterbij. Als Hans ook nog wordt opgeroepen om de Duitse dienstplicht te vervullen en Vera's familie wordt bedreigd, krijgt het spel een steeds grimmiger karakter.
Bij de gevechtsscènes werden tientallen authentieke tanks, auto’s en vliegtuigen ingezet. Een film vol drama en actie.
Voor de première van In het Vuur van de Storm zijn tickets voor €6,- te koop bij de receptie van de Drufabriek of via de website.
Kort na 18 uur wordt de feestelijk middag afgesloten met een hapje en een drankje in de foyer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten