woensdag 21 juli 2010

Henk Welling in Walburgisbasiliek Arnhem

 9175565_9175556

Deze zomer zal er in de Walburgisbasiliek een tentoonstelling zijn met beelden van Henk Welling uit Silvolde. 'Spiegeling in steen' is de naam van de expositie.

Beeldhouwer Henk Welling is erg bezig met het woord. Hoe woorden een andere lading krijgen als je ze in steen uithakt. Je zou kunnen zeggen: dan krijgen woorden een eeuwigheidswaarde. Hier raakt het woord van Henk Welling aan het woord zoals we dat in de bijbel tegenkomen. Het Woord van God heeft ook eeuwigheidswaarde. Zoals op de stenen platen met de 10 geboden, de 10 woorden, die Mozes de berg afdraagt.
Of zoals het begin van het evangelie van Johannes zegt: In het begin was het woord, en het woord was bij God, en het woord was God. Woorden die we uitspreken hebben vaak een zekere vluchtigheid, slechts gedragen door onze adem. Woorden kunnen echter meer betekenis krijgen. Als we ze opschrijven krijgen ze al meer nadruk. Hakken we ze uit in steen, dan staan ze als gebeiteld.

Spiegel voorhouden
Woorden kunnen ons een spiegel voorhouden, ze kunnen ons tot denken zetten, tot bespiegeling leiden. Je kan woorden ook in spiegelbeeld uithakken en vervolgens spiegelen. Ook dat is een thema, waar Henk Welling mee bezig is. Vandaar de naam van de tentoonstelling: Spiegeling in steen. Henk Welling heeft zijn atelier in de voormalige DRU-fabriek in Ulft. Verder is er de Schatkamer met zijn prachtige religieuze voorwerpen en zal er een kleine nevententoonstelling te zien zijn over de sporen die de 19de eeuwse architect Pierre Cuypers nagelaten heeft in Arnhem. Dit aan de hand van tekeningen uit zijn atelier.

* De St. Walburgisbasiliek is open van 3 juli t/m 12 september van don. t/m zon. van 13.00 uur tot 16.00 uur. Toegang: gratis. uiteraard kan men de kerk ook bezoeken om te bezichtigen of om even stil te
zijn.

Bron: www.hoogenlaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten