woensdag 29 september 2010

Ulftsche IJzergieterij Becking & Bongers 1895-1970

40 jaar geleden doofden de coupolovens bij de Ni'je Hut voorgoed.

Aangetrokken door gunstige vestigingsvoorwaarden en de voorspoed van de DRU, besloten 3 vennoten Bellaard, Becking en Bongers in 1895 tot de oprichting van '(..) eene ijzergieterij, emailleerfabriek, vernikkelinrichting en smederij, met als doel het ... vervaardigen van huishoudelijke-en bouwartikelen'.
De fabriek werd gebouwd in Ulft op een goed ontsloten terrein tussen de Oude IJssel en de Rijksweg waar de tramlijn liep.
Ook bij de Ni'je Hut, zoals het bedrijf in de Ulftse volksmond werd genoemd, vormden het gieten van ijzer en het emailleren van ijzeren artikelen in eerste instantie de basisactiviteiten, waar later ook plaatverwerking bijkwam.
Van de oprichters was alleen Bongers bekend met het gietersvak. Hij was afkomstig van Vulcaansoord, waar hij zich als meesterknecht had ontpopt als fervent tegenstander van het daar gevoerde arbeidsbeleid.
De ijzergieterij bekwaamde zich in het maken van excellent dunwandig gietwerk.
Hoewel de Olde Hut (DRU) en de Ni'je Hut twee concurenten waren, hadden ze gezien hun briefpapier wel een gezamenlijke export!!
De foto toont directeur Bongers met diverse jubilarissen w.s. gemaakt eind 40-er jaren van de vorige eeuw. Naar oud werknemers te oordelen waren de arbeidsomstandigheden en de verdiensten beter dan bij de DRU.
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten