zaterdag 25 september 2010

Vulcaansoord Terborg 1977



De ijzergieterij annex emailleerfabriek Vulcaansoord opgericht in 1821 te Terborg kwam in 1857 voor een deel in handen van de Ulftse familie Reigers van de DRUfabriek.
Gedurende een tiental jaren maakten ze deel uit van de bedrijfsleiding.
In de jaren 70 van de vorige eeuw raakte de directie betrokken bij financiele schandalen, wat uiteindelijk in 1977 tot een faillissement van het bedrijf leidde en 300 arbeiders hun baan verloren.
Een bekend Ulftenaar in die tijd,Gerry Wissink,schreef in zijn autobiografie uit 1988 "Het liegt er niet om" de volgende anekdote.
"De gerenomeerde ijzergieterij Vulcaansoord werd opgeheven, ondanks veel steun van de overheid om het bedrijf te redden. De directeur was met het subsidiegeld naar het buitenland gevlucht.
Het was een groot massaal fabrieksgebouw met een hele lange muur, ideaal om op te schilderen. Dat deden we dan ook en wel in het kader van de 1 mei viering, we waren met een stuk of 10 mensen en hadden het goed georganiseerd.
Rode vlaggen erbij en een levensgrote spreuk op de muur gekalkt "Opgebouwd door de arbeider -- afgebroken door het kapitaal"
Ik had bij dergelijke acties altijd tot taak om op de uitkijk te staan, hardlopen kan ik niet (hij had nl. polio doorgemaakt) maar hard schreeuwen wel.
Dus als er een een auto aankwam of ander onraad was moest ik schreeuwen.
Op een gegeven moment kwam er een politiewagen aan, ik dus schreeuwen. Iedereen dook weg maar in de opwinding vergat ikzelf weg te lopen. Toen ik uiteindelijk aan mijn vlucht begon kwam ik midden in de autolampen te lopen. Mijn makkers hebben er later hartelijk om gelachen".
Of de latere en huidige wethouder van de Oude IJsselstreek John Haverdil bij deze ludieke actie betrokken was is niet bekend. Dat de affiniteit met dhr. Wissink groot was getuige de foto.
Met dank aan Willem Groeskamp uit Terborg voor de foto's.

1 opmerking:

  1. In Duitsland stap je zo in de gieterijen van mijn jeugd, mijn beide opa's hebben bij Vulcaansoord gewerkt, de geur van gietijzer, vormzand, cokes enzovoort herken je meteen

    http://www.flickr.com/photos/87851778@N00/3205519875/

    BeantwoordenVerwijderen