dinsdag 2 november 2010

Denkend aan de DRU-7 november 11 uur

 

ULFT - Zondag 7 nov. a.s. vanaf 11.00 uur wordt in de bibliotheek in de Drufabriek in Ulft weer het onderhoudende en informatieve programma ‘Denkend aan de Dru’ gepresenteerd. Het thema is dit keer ‘Wonen op de Dru’. Het is een onderwerp met een geschiedenis van 250 jaar, maar met de huidige ontwikkelingen op het terrein gaat het wel een heel nieuw tijdperk in.
‘Portier Dorus Bömer en echtgenote bij hun woning op het Dru-terrein, 1942. Op de achtergrond Gieterij 1.’
‘Portier Dorus Bömer en
echtgenote bij hun woning op het
Dru-terrein, 1942. Op de achtergrond
Gieterij 1.’

In 1761 was Carl Henning, een van de oprichters van de Ulftse IJserhutte, de eerste bewoner van het terrein. Nu in deze maanden worden de nieuwe woningen van Wonion in de voormalige emaillefabriek en de woningen in de vroegere Huttewei, waar later de Etna stond, betrokken.
Over een aantal jaren zullen er naar verwachting meerdere honderden mensen op het totaal 14 ha grote voormalige fabrieksterrein wonen.
Tussen 1761 en nu passeren families als Reigers, Deurvorst, Bömer, Raben en enkele tientallen Poolse arbeiders de revue. Dan gaat het om directeursfamilies, portier, tuinman en, eind veertiger jaren van de vorige eeuw, om een veertigtal Poolse jongemannen die op de Dru kwamen te werken en op een van de zolders onderdak kregen; een heel bijzondere geschiedenis.

Lees hier verder 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten