vrijdag 11 maart 2011

DRU | Cultuurfabriek of Industriepark?

De planologen, projektontwikkelaars, beleidsmakers -watooitook- hebben geen gelukkige hand in het bedenken van een goede naam voor het ontwikkelingsgebied oude DRU-industrieterrein. In de volksmond hete het de Hutte naar de hoogovens van de ijzergieterij (Hutte). En de eerste plannen werden erook naar genoemd. Todat een projectontwikkelar het een armoedige naam vond, dat markttechnisch niet zou werken en de naam Het Gietelinck bedacht. Gietelinck een in Oud Hollandsch bedachte schrijfwijze van Gieteling. Zowel in het Achterhoekse en Liemerse dialect de benaming voor merel als bij het ijzergieten de klompjes gegoten ijzer. Nu na het vermeende debacle van de DRU-fabriek is in overleg met DRU-verwarming te Duiven besloten deze naam niet meer te gebruiken. Ze wilden niet met eventueel financieel wanbeleid geassocieerd worden. Besloten werd de naam Cultuurfabriek, voor het Culturele complex te gebruiken en voor het gehele ontwikkelingsgebied dat van DRU-park. Duidelijk lijkt me. Maar nu de contouren voor de verdere ontwikkeling van het gebied ook dat van de groene strook en park-en weidelandschap tussen Ulft, Silvolde en Terborg duidelijk worden, wordt plots de IJsselweide ook Industriepark DRU genoemd. Verwarrend alsof daar nieuwe zware industrie ontwikkeld zou kunnen worden. Dit gebied vele malen groter dan het industriƫle erfgoed complex verdient een duidelijker naam! IJsselweide-plus, Schuilenburg, Paasberg, ... zijn namen die me te binnen schieten.

Of toch dan maar DRU-park? Maar dat mocht niet van de sfeerverwarmingsindustrieeel uit Duiven.
Volgende week donderdag buigt de gemeenteraad Oude IJsselstreek zich erover. 

1 opmerking:

 1. Anne-Marieke Vreeman16 maart 2011 om 01:34

  Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is. Nog een keer goed uitleggen:

  Het DRU Industriepark is de (paraplu)naam voor het totaalgebied dat loopt van de randen van Terborg en Silvolde tot over de Oude IJssel naar het voormalige DRU-terrein.

  Het DRU Park is een van de onderdelen binnen het DRU Industriepark. Het is het gebied waar Huntenpop haar festivalterrein heeft.

  De DRU Cultuurfabriek is is ook een onderdeel van het DRU Industriepark.

  En net zoals er in de toekomst nog meer onderdelen zullen komen. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijk hotel; het DRU Hotel.

  BeantwoordenVerwijderen