maandag 21 maart 2011

Naam Baileybrug Bourcier-Rocque ??


Een prachtig militair object is vorig jaar Juni door de 105 Brugcompagnie te Wezep aangelegd, met als doel het behoud en gebruik van cultuurhistorische elementen in een uniek gebied waar wonen en werken nauw verbonden zijn met recreatie, historie, natuur en cultuur.
Het toepassen van deze brug is ook een mooie verwijzing naar de in April 1945 aangelegde Baileybrug door het Canadese leger.
Om tot een historische naamgeving te komen en als eerbetoon aan onze bevrijders is het wellicht een idee deze naam te verlenen aan twee Canadese officieren die nauw betrokken waren bij de bevrijding van Ulft en de rest van de Achterhoek.
Er is een foto getraceerd via het Canadees Oorlogsarchief, gemaakt door de bekende oorlogsfotograaf Michael M. Dean waarop deze officieren zich over een stafkaart buigen op de motorkap van een Willy's Jeep,Ulft 01 April 1945.
Waarschijnlijk om een verdere strategie te bepalen om zodoende de bevrijding van Silvolde en Terborg te realiseren, wat overigens op dezelfde dag ook nog gelukt is.
Vermoedelijk is de foto genomen bij de DRU fabriek gezien het fabrieksgebouw met de naastgelegen loods.
Hun namen zijn links Capt. Dale Bourcier, rechts capt. Gil Rocque. Beiden maakten deel uit van het Franstalig Canadese Regiment de Maisonneuve.
Deze Baileybrug symboliseert dan ook de weg naar de bevrijding van de rest van de Achterhoek.
Het is jammer dat de Gemeente Oude IJsselstreek (Hr. Hoogeveen) vooralsnog geen naamgeving wil koppelen aan deze brug.

D-Comp. Infanterie Le Regiment de Maisonneuve nadert Terborg 01-04-1945.

1 opmerking:

 1. Ben het met Willem van Aalst eens!
  Als we kijken naar de bevrijding van Ulft, dan lezen we in het War Diary van: Les Fusiliers Mont Royal het volgende:" 1 april 1945. Easter day found us in the town of Ulft, MR068670, sheet P-1. which had been entered the previous day against scattered resistance consisting mainly of snipers ans A/A guns used on ground role." De werkelijke "credit" voor de bevrijding van Ulft komt toe aan het 8ste Canadese Verkenningsregiment; "8th Recce".
  In de avond van 30 maart 1945 sneuvelden Sgt Lawryson en Tpr Duckett van dit regiment tijdens een verkenning in de richting Ulft!
  (zie: Oorlog over dorp Ulft 1940-1945 blz. 113/114)
  Zij werden begraven in Megchelen bij het hoofdkwarier van "8th Recce".
  "8th Recce Bridge" of "Lawrysyn-Duckett Bridge" lijkt mij dan logischer!!
  Karl Lusink
  Drempt

  BeantwoordenVerwijderen