donderdag 30 juni 2011

Drufabriek " Bakermat voor het ondernemerschap"
DRU was een goede leerschool voor ondernemers, vanuit deze tak van ijzernijverheid ontstonden ondermeer de ATAG, De Eik maar ook ULAMO te Ulft.
Deze laatste vierde recent hun 50 jrg bestaan als familiebedrijf.
De oprichter Jan te Pas begon als zovelen in 1928 op 17 jarige leeftijd zijn loopbaan bij de DRU evenals diverse broers.
In 1953 vierde hij zijn vijfentwintig jrg jubileum (zie foto). Hij was toen werkzaam als Traceur en moest op preciese en vakkundige wijze matrijzen aftekenen voor de gietmachine. Voordat hij uiteindelijk koos voor het zelfstandig ondernemerschap in 1961 was hij nog een tijdlang werkzaam op het tariefbureau (loon-en kostprijsberekening)
Jan te Pas had ook gevoel voor de kunst, een prachtig kunstwerk siert dan ook het oude kantoorgebouw van de Ulamo te Ulft. Een arbeider aan het werk in de spuiterij, het is een olieverf op paneel en gemaakt door dhr. Tolhuis uit Ulft. Hij was politieagent maar ook een verdienstelijk kunstschilder.
Een fraaie bronzen buste van Jan te Pas is te zien in de entree van het nieuwe bedrijf en is van de hand van onze Wiekense kunstenaar Josef Kemperman.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten