donderdag 15 september 2011

The King's Speech

Het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek draait woensdag 21 september de veelgeprezen Britse film ‘The King’s Speech’. Deze op waarheid gebaseerde film was eerder dit jaar goed voor maar liefst vier Oscars.

Engeland staat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Koning Georg V overlijdt. Zijn oudste zoon en opvolger kiest na een jaar voor de liefde en niet langer voor de troon. Prins Albert moet de nieuwe koning worden, maar hij heeft een probleem: hij stottert verschrikkelijk. Niets helpt.
Zijn vrouw komt met het laatste redmiddel, ze haalt er een therapeut bij. Een nogal vreemd type, maar hij zou goed in zijn werk zijn. Deze Lionel Logue is in alles de tegenpool van Albert. Welbespraakt, eigenzinnig en vol humor, tegenover de sociaal onhandige sul die Albert is. Maar de twee mannen accepteren elkaar en gaandeweg ontstaat er een hechte vriendschap met grote gevolgen.

The King’s Speech is magistraal Brits drama; geestig, ontroerend en meeslepend. Acteur Colin Firth zet op sublieme wijze zijn personage Albert neer. Zeer terecht leverde die prestatie hem een Oscar op.
Ook Geoffrey Rush speelt weergaloos in de rol van de excentrieke therapeut. De chemie tussen Firth en Rush is voelbaar en dat tilt de film naar een nog hoger niveau. Uitstekende bijrollen, prachtig camerawerk en sfeervolle muziek maken de film helemaal af. Dat de film met een Oscar voor de beste film aan de haal zou gaan was dan ook volgens verwachting. Ook het script en de regie kregen een Oscar.

Deze perfecte feel good film wordt vertoond in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft, aanvang 20 uur. Een kaartje kost € 6,- en is verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via een klik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten