zondag 16 oktober 2011

BIUTIFUL: mooi met een lelijk randje

De Spaanse film Biutiful is woensdag 19 oktober in het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek te zien. Dit aangrijpende en bijzonder mooie drama wist dit jaar een stortvloed aan prijzen te winnen.

Uxbal is een charmante persoonlijkheid en in wezen een goed mens, maar op de een of andere manier maakt hij steeds de verkeerde keuzes in zijn leven. Hij verdient de kost met duistere zaakjes in een Barcelona dat zich van een minder fraaie kant laat zien.
De opvoeding van zijn twee jonge kinderen moet hij alleen doen sinds zijn vrouw de voogdij is ontnomen.
Als Uxbal te horen krijgt dat hij niet lang meer heeft te leven, probeert hij er op de valreep nog wat van te maken. Makkelijk zal dat niet gaan.

De Spaanse topacteur Javier Bardem speelt als Uxbal weergaloos en erg intens. Volgens Bardem zelf is het ook zijn beste rol ooit. Een Oscar zat er net niet in, maar het was dit jaar voor het eerst dat niet-Engelstalige acteur genomineerd werd.
Muziek, camerawerk en de algehele casting zijn eveneens van bijzonder hoog niveau.

Biutiful is een film die indruk maakt en die de kijker als verdoofd achterlaat. Een film met het nodige drama en verval, maar toch ook optimistisch en hoopvol. Een film die nog lang in herinnering zal blijven.
Regisseur Alejandro González Iñárritu maakte met Biutiful na onder meer 21 grams, Babel en Amores Perros opnieuw een erg overtuigend meesterwerk.

Klik hier om de trailer te bekijken.

De film wordt vertoond in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft, aanvang 20 uur. Een kaartje kost € 6,- en is verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via www.dru-fabriek.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten