maandag 31 oktober 2011

Feelgood film Le Concert

Aanstaande woensdag (2 november) draait het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek de feelgood movie Le Concert. De film is een perfecte mix tussen komedie en drama.

Andreï Filipov is dirigent van het beroemde Bolshoi-orkest. Als hij weigert om op verzoek van Brezjnev Joodse orkestleden te ontslaan wordt hij zelf ontslagen. Hij blijft werkzaam binnen het Bolshoi-theater, maar nu in de schoonmaakploeg. De meeste dissidente musici vergaat het al net zo.
Vele jaren later ziet Filipov een fax binnenkomen met een uitnodiging aan het orkest om in Parijs te komen spelen. Hij ruikt zijn kans op wraak.
De oude orkestleden worden opgetrommeld en het zootje ongeregeld begint aan de reis naar het podium in Parijs.
Gaandeweg wordt daar duidelijk wat de reden is waarom de voormalige dirigent zo graag de jonge Française Anne-Marie Jacquet in de rol van vioolsolist wil hebben.

Regisseur Radu Mihaileanu komt uit Roemenië en weet wat het is om een dissident te zijn: hij ontvluchtte zijn vaderland in 1980 en kwam uiteindelijk in Frankrijk terecht. Met Le Concert leverde hij vorig jaar een erg mooie film af waarin met name Mélanie Laurent (ook in Inglourious Basterds) haar talent bevestigde.
Humor en dramatisch sentiment zijn in deze warme en sfeervolle film mooi in balans. De ontknoping is een spektakel op zich en staat garant voor menige traan van ontroering. Uiteraard is de muziek in Le Concert van erg hoog niveau.

De film wordt vertoond in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft, de aanvang is om 20 uur. Een kaartje kost € 6,- en is verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via een klik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten