dinsdag 4 oktober 2011

Op de valreep...La Tête en Friche

Het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek draait woensdag 5 oktober de film La Tête en Friche. De hoofdrol in dit pareltje van de Franse cinema wordt gespeeld door Gérard Depardieu.

Germain is vrijwel ongeschoold en zit als 45-jarige stevig onder de plak van zijn norse moeder. Hij woont nog bij haar, maar wel in een caravan die in de tuin staat.
Het leven van de simpele goedzak is niet echt opzienbarend. Z’n vrienden pesten hem om zijn domheid, maar hij houdt zijn zonnige humeur. En tot zijn geluk heeft hij een mooie vriendin. Verder werkt hij wat, hangt wat rond of gaat naar het park om duiven te tellen.
Daar ontmoet hij op een dag een oude dame. Ze is 95, maar nog steeds erg kras. Ondanks de halve eeuw verschil ontstaat er een hechte band tussen de twee.
De vriendschap met deze bijzondere dame verrijkt het leven van Germain. Zijn ‘braakliggende hoofd’ (= la tête en friche) wordt ontgonnen en Germain is niet langer de sukkel van het dorp.

De oude dame wordt gespeeld door Gisèle Casadesus. In werkelijkheid was zij ook 95 (inmiddels net 97)!
Haar leeftijd was geen probleem om een prachtige rol neer te zetten.
Gérard Depardieu mocht dan onlangs moeite hebben om in een vliegtuig zijn plas op te houden, hij speelt zijn rol als Germain als een jonge god.
Als god in Frankrijk, en dat is ook het gevoel dat de toeschouwer krijgt: een verlangen naar de zomer, naar zonnige vakanties, allez la joie de vivre.

La Tête en Friche is een film die soms dolkomisch is en dan weer erg ontroerend, maar altijd hartverwarmend.
De vertoning vindt plaats in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft, aanvang 20 uur. Een kaartje kost € 6,- en is verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via een klik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten