maandag 29 april 2013

BOEIEND CONCERT VAN IQ

Vrijdagavond 26 april speelt de Britse progressieve rockband IQ een exclusief concert in de DRU Cultuurfabriek. Exclusief, want dit is de enige show die de band dit jaar in Nederland geeft! Een goed gevulde popzaal, naar schatting 350-400 man/vrouw, maar vooral mannen van boven de dertig en afkomstig uit heel Nederland (aan de diverse accenten te horen), is getuige van een concert met vooral mooie en sfeervolle symfonische rock. IQ heeft nooit groot commercieel succes gehad, maar door de jaren heen is wel een trouwe en fanatieke schare aanhangers opgebouwd, die stad en land afreizen om concerten bij te wonen.

Bijzonder is dat het publiek tot dicht tegen het podium aan staat, terwijl dat anders alleen bij uitverkochte concerten gebeurt. Normaliter bij dergelijke bezoekersaantallen staat het publiek minstens 2-3 meter voor het podium. Het is duidelijk dat de meeste bezoekers diehard fans van deze band zijn, want er wordt veelvuldig meegezongen met de (voor hen) bekende songs.

IQ werd in 1981 opgericht door gitarist Mike Holmes, die mooi soleert, al zijn het geen spetterende solo’s, hij zou wat mij betreft wat heavier mogen soleren.

IQ heeft een gevarieerd en eigen geluid, met - zoals gebruikelijk in dit muziekgenre - veel invloed van de keyboards. Toetsenist Mark Westworth is dan ook als het ware ingebouwd tussen diverse synthesizers en andere keyboardinstrumenten.

Vooral in de beginjaren werd IQ erg beïnvloed door het vroege Genesis (met Peter Gabriel als zanger), en dat is ook vanavond te merken. Zanger Peter Nicholls is gekleed in kostuum met stropdas, wat je toch niet vaak ziet bij zangers in dit genre, maar dit blijkt zijn vaste outfit te zijn. Verderop in het concert verschijnt hij een paar keer verkleed op het podium.

Het repertoire van vanavond is een mooie doorsnee van het repertoire van IQ, met als toetje voor de fans een aantal nieuwe songs, die op het volgende studio-album zal komen te staan.

De lichtshow is vanavond erg mooi, zij het wat lastig voor het fotograferen omdat er behoorlijk veel rood, blauw en groen gebruikt wordt. Ook mooi zijn de achter de band op drie schermen geprojecteerde filmbeelden, die de muziek mooi ondersteunen.

Het publiek krijgt vanavond echt waar voor zijn geld, want het concert duurt ongeveer twee-en-een-half uur!

Tekst: Harry Pater Foto’s (zie hieronder): Ronald Falke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten