donderdag 4 juli 2013

Verslag Mostly Autumn en Lesoir

Vrijdagavond 28 juni is het erg lastig om een parkeerplaats te vinden en binnen in de foyer van de DRU Cultuurfabriek is het ook een drukte van belang. De reden is de grote belangstelling voor de manifestatie van de leerlingen van de Muziekschool.

LESOIR
In de popzaal is deze avond een ongeveer drie uur durend progrock concert, dat wordt geopend door de Limburgse band Lesoir, een band die ondanks veel optredens in ons land, België, het Verenigd Koninkrijk en maar liefst twee tournees door China (!), toch nog niet zo bekend is. De tweede cd van Lesoir, Transience getiteld, is kortgeleden uitgekomen.

Eleën Bartholomeus

Zangeres/toetseniste/dwarsfluitiste Maartje Meessen is de blikvanger van de band, al is dat pas na een paar songs duidelijk, omdat ze in het begin van het optreden vlak voor het drumstel achter haar keyboard zit, terwijl gitariste/percussioniste Eleën Bartholomeus links vooraan op het podium wel duidelijk de aandacht trekt. De bandleden zijn door al die optredens goed op elkaar ingespeeld en geven samen een goed geoliede show weg. De dwarsfluit van Maartje klinkt mooi op het 'bedje' van keyboards, gitaren, bas en drums.

Maartje Meessen


MOSTLY AUTUMN
Na een half uurtje ombouwpauze is vanachter de gesloten gordijnen ineens een prachtig symfonisch klinkend intro te horen, terwijl de gordijnen langzaam open gaan en de bandleden van Mostly Autumn het podium oplopen en achter hun instrumenten plaatsnemen. Als laatste komt frontvrouw en zangeres Olivia Sparnenn onder luid applaus het podium oplopen. Olivia is een week geleden, op 21 juni, in York getrouwd met bandleider/gitarist/zanger Bryan Josh. Je zou bijna spreken van een typisch geval van 'the beauty and the beast': de stevig gebouwde, bebaarde en langharige Bryan en de superslanke blonde vamp Olivia. Tijdens het twee uur durende concert is regelmatig te zien dat het echtpaar Josh smoorverliefd is.

The beauty: Olivia Josh-Sparnenn

The beast: Bryan Josh


Omdat drummer Gavin Griffiths en toetseniste/dwarsfluitiste Anne-Marie Helder niet (meer?) in de band zitten, zijn er twee vervangers opgetrommeld: drummer Alex Cromerty (bekend van de Heather Finlay Band = de band van de voormalige Mostly Autumn zangeres) en toetseniste Hannah Hird (bekend uit de band van Ellie Golding). De andere bandleden spelen al veel langer mee: Iain Jennings (toetsen), Liam Davison (slaggitaar) en Andy Smith (bas).

Omdat deze 'tournee' uit slechts drie optredens bestaat (vanavond is het tweede) vertelde Bryan ons vooraf dat de setlist er anders uitziet dan normaal, zodat de nieuwelingen niet allerlei nieuwe songs hoeven in te studeren voor slechts drie shows.Het is echt twee uur lang genieten vanavond, van zowel stevige rocksongs als mooie symfonische stukken en enkele akoestische juweeltjes. De hemelse en kristalheldere stem van Olivia contrasteert mooi met de soms ruige stem van Bryan. De ritmesectie is van hoog niveau, wat ook geldt voor de prachtige toetsenpartijen van Iain en de ondersteunende gitaarpartijen van Liam. Op een gegeven moment moet de snaredrum van Alex vervangen worden, waarop even overlegd wordt wat nu te doen, maar gelukkig mag de snare van Lesoir gebruikt worden, dus de setlist kan gewoon gevolgd worden. Iets na het begin van het concert krijgt Olivia van een groepje vrouwelijke fans een mooi 'boeket' van rode ballonnen.Helaas moet opgemerkt worden dat toetseniste Hannah er vanavond grotendeels voor spek en bonen bij staat; nu en dan zingt ze wat tweede stempartijen om Olivia te ondersteunen en als je haar op haar keyboard ziet spelen hoor je haar niet of nauwelijks. Jammer dat ze geen dwarsfluit speelt, want als je Mostly Autumn de afgelopen jaren vaker hebt gezien, weet je dat dit instrument mooi past in de sound van de band. Hannah staat er vooral mooi te zijn (ook niet onbelangrijk), al is ze niet zo'n schoonheid als Olivia, die door Bryan wordt aangekondigd als 'Mrs. Josh'.

Jammer dat de publieke belangstelling wat tegenvalt vanavond, want hier hadden veel meer muziekliefhebbers bij gemoeten! Maar desondanks wordt de band teruggeroepen voor een flinke toegift.

Mostly Autumn v.l.n.r.: Bryan Josh, Andy Smith, Olivia Josh-Sparnenn, Hanna Bird, Alex Cromerty, Liam Davison en Iain Jennings.


Tekst en foto's: Harry Pater
Zie ook de mooie fotoserie hieronder van Freek Miggelbrink!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten