zondag 15 september 2013

Verslag MY BRAINBOX

Zaterdagavond 14 september 2013, het eerste concert van het nieuwe seizoen in de popzaal trekt veel publiek. Volgens de berichten rond de 400 muziekliefhebbers zijn naar Ulft afgereisd om een concert bij te wonen van de bekendste Nederlandse gitarist, Jan Akkerman. Samen met oud-Doetinchemmer Bert Heerink vormt Jan de groep My Brainbox. Zoals de naam al aangeeft bestaat het repertoire voor het grootste gedeelte uit songs die door de legendarische Nederpopband Brainbox bekend geworden zijn. Bert vervangt in feite Kaz Lux, de minstens zo legendarische Brainbox zanger, die sinds enkele maanden helemaal met de band Brainbox (enkele jaren terug ook in de popzaal te bewonderen) is gestopt.

TIJS GROEN
Aan de jonge Didamse gitarist Tijs Groen (22 jaar) de eer om het publiek op te warmen met zijn gypsy/jazz- en latin-achtige gitaarwerk. Duidelijk beïnvloed door onder meer Django Reinhardt bespeelt hij in zijn eentje, zittend op een stoel, twee verschillende gitaren. Om het toch wat voller te laten klinken, maakt Tijs gebruik van een 'loop', wat betekent dat hij bijvoorbeeld een stukje gitaar speelt, dat opneemt en daarna afspeelt en waarbij hij dan op dezelfde gitaar iets nieuws speelt, terwijl de eerder opgenomen partij gewoon doorloopt. Op deze manier brengt hij een mooie versie van het vooral door Jimi Hendrix bekend geworden Hey Joe.

MY BRAINBOX
Na een korte pauze, waarin de zaal steeds voller stroomt, is het dan eindelijk tijd voor My Brainbox. Jan Akkerman (inmiddels 66 jaar) is zoals altijd getooid met zijn onafscheidelijke baseballcap en laat vanaf het begin zien dat hij het naar zijn zin heeft. De glimlach is bijna niet van zijn gezicht te krijgen, zo lijkt het wel. Hij maakt ook veelvuldig grapjes, met name met de prima toetsenist (die ook een mooie digitale dwarsfluit laat horen) en met Bert Heerink (alweer 60 jaar).

Veel bekende songs komen langs, zoals Down Man, Summertime, Doomsday Train, Between Alpha And Omega, Scarborough Fair, Baby What You Want Me Do en Reason To Believe. Het hoogtepunt voor ondergetekende is het lekker uitgesponnen Sea Of Delight, waarin Akkerman maar liefst drie verschillende gitaren bespeelde en waarin hij een prachtige lange solo speelde.

Een jaar geleden zag ik My Brainbox op het Bluesrockfestival in Tegelen en toen vond ik het optreden niet slecht, maar matig. Voor mijn gevoel zat er toen weinig pit in de mannen en leek het me een plichtmatig tussendoor optreden. Dat gevoel heb ik vanavond absoluut niet. Het is duidelijk dat de band goed op elkaar is ingespeeld en er is veel interactie tussen de muzikanten. Bert Heerink doet het prima, al zal hij de eerste zijn om toe te geven dat hij niet Kaz Lux is. In de loop van het concert blijkt dat er niet echt een setlist is, met andere woorden: er wordt regelmatig overlegd welke song nu te spelen.

In de toegift worden maar liefst drie nieuwe songs gespeeld, waaronder It's You. Aan het eind kan Akkerman het toch niet laten en speelt hij een stukje Hocus Pocus, waarbij Heerink het jodelgedeelte voor zijn rekening neemt.

Zie hieronder voor de mooie fotoreportage van Stan Bouman.

Tekst: Harry Pater
 

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten