woensdag 9 oktober 2013

GEEN DREMPELVREES BIJ THRESHOLD


Zondagmiddag 6 oktober staat de popmuziek in de Achterhoek centraal in de DRU Cultuurfabriek. Vanaf 13.00 uur zijn in de theater-/filmzaal maar liefst vijf korte(re) films te zien over dit onderwerp.

Begonnen wordt met een tweedelige documentaire over de Doetinchemse beatclub Shabby, waarin bestuursleden en vaste bezoekers van deze club (ooit 700 leden) aan het woord komen en waarbij foto's en krantenknipsels te zien zijn. 

De derde film bestaat uit originele 8mm filmbeelden van het Beatfestival Terborg 1971. Op 1 augustus van dat jaar  organiseerde het toen 2,5 jaar bestaande  jongerencentrum the Fly in Terborg een popfestival in sporthal De Paasberg.

Hierna is het tijd voor een aflevering van de Gorro Show van Graafschap TV uit 2003, een nogal chaotische 'talkshow' met Richard 'Gorro' Jansen, die kort daarvoor als gitarist van Jovink & the Voederbietels was ontslagen.  In de vertoonde aflevering is een hoofdrol weggelegd voor Dick Kemper en gitarist Ad(je) Vandenberg, die beide bekend werden in de band Vandenberg.

De vijfde film heeft deze beide mannen te gast in het programma Zapp van Stadsomroep Doetinchem uit 2004. Deze vijf films zijn voor iedereen gratis te bekijken en de zaal raakt al snel goedgevuld. Na de films wordt iedereen verzocht de zaal te verlaten, zodat daarna alleen de mensen die van tevoren een kaart hebben gekocht toegang hebben voor 'de hoofdfilm'.




DE HOOFDFILM
Om half drie is de zaal helemaal gevuld, want de unieke voorstelling van de documentaire Threshold - Op de drempel van succes is al enkele dagen volledig uitverkocht. Degene die geen kaart heeft kunnen bemachtigen kan de film toch zien op enkele grote flatscreens die in de foyer zijn opgesteld.




Voorafgaand aan de filmvoorstelling spreekt filmmaker Wim Maatman (links op de foto) het publiek toe. Samen met Peter Groeskamp (rechts) is hij verantwoordelijk voor deze documentaire, waar ze vijf jaar aan gewerkt hebben. Uiteraard zijn de vier muzikanten van Threshold ook aanwezig en zij worden met groot applaus verwelkomd: v.l.n.r. bassist Dick Kemper, drummer Jan Mourik, gitarist (en broer van) Paul Kemper en zanger Bert Heerink. Nadat de heren zijn voorgesteld aan het publiek (al zal iedereen ze wel kennen) nemen zij plaats op hun gereserveerde plaatsen en kan de voorstelling beginnen.



De zaallichten gaan uit en op het grote scherm is de documentaire Threshold - Op de drempel van succes te zien. In 1973 speelt de Achterhoekse band Threshold zes weken lang op Texel als huisband van popboerderij Sarasani; samen met  de makers Groeskamp en Maatman gaan de muzikanten terug naar Texel, op zoek naar de basis van hun succes.

Toch gaat de documentaire niet echt over de band Threshold, maar toch vooral over de periode erna en dan met name de successen van Dick en Bert met Vandenberg en van Paul met Normaal. Laten we eerlijk zijn, Vandenberg en Normaal zijn behoorlijk succesvol geweest in ons land en voor wat betreft Vandenberg ook in het buitenland, dus van deze bands is ook bewegend beeldmateriaal te zien. Jan Mourik vormde samen met Threshold's geluidsman Jan van Os de in -met name- de Achterhoek en Twente populaire band de Oxx Band.

Ook is er veel aandacht voor de solocarrière van Bert Heerink en zijn werk met o.m. Kayak en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Dick Kemper vertelt het e.e.a. over het werken in zijn studio en Paul Kemper vertelt dat hij tegenwoordig in Boh Foi Toch speelt. Jan Mourik vertelt dat hij de enige van de vier is die niet van de muziek zijn beroep heeft gemaakt.

Tussen de fragmenten van optredens door zijn er gesprekken met de bandleden samen èn individueel. Diverse leuke en soms sterke verhalen komen voorbij, die een goed beeld geven van de muzikanten en bands in die tijd. Ook minder leuke zaken komen aan bod, zoals het ontslag van Bert Heerink door Ad van den Berg (al wordt geen reden genoemd).

Ook het langlopende juridische conflict tussen Paul Kemper en Bennie Jolink van Normaal wordt besproken. Paul vertelt dat hij van het ene op het andere moment te horen kreeg dat zijn salaris met 70% zou teruggaan. Dit pikte hij natuurlijk niet, stapte op en begon een juridische procedure. Inmiddels zijn de gemoederen weer bedaard en heeft hij zelfs weer contact met Willem ter Horst (Wimken van Diene) gehad. Over de Oxx Band gaat het vooral over het overlijden van Jan "Oxx" van Os en diens spectaculaire uitvaart.


De documentaire wordt besloten met een nieuw gemaakte videoclip (de eerste) van Threshold: in de S&K Studio van Dick Kemper in Doetinchem werd een clip opgenomen van de hit All Right Now van Free, die lekker rockt. In de documentaire wordt enkele keren gemeld dat de band ook eigen nummers heeft gemaakt, maar helaas is daar niets van te horen; wel is in het begin hun versie van Russian Spy And I (van The Hunters met Jan Akkerman) te horen en aan het eind is dat Baby What You Want Me To Do (Jimmy Reed), opnamen uit 1973-1975.


De videoclip:





De film geeft een mooi tijdsbeeld en een leuk inkijkje in het muzikantenleven van deze vier mannen, die overduidelijk nog altijd bevriend zijn. Er zit veel humor in, vandaar dat er regelmatig lachsalvo's te horen zijn als er weer eens een leuke anecdote of opmerking gemaakt wordt in de film. Terwijl de aftiteling begint wordt er flink geapplaudisseerd en na de voorstelling wordt er nog flink en enthousiast nagepraat.



HET OPTREDEN
Ongeveer 40 minuten later start in de Popzaal het aangekondigde mini-optreden van Threshold. De zaal is goed gevuld en het aanwezige publiek reageert enthousiast op het uitstekende optreden. Afgetrapt wordt met All Right Now en daarna de Rory Gallagher klassieker What's Going On.






Het hele optreden bestaat uit covers, dus ook nu worden er geen eigen nummers gespeeld. Wel valt op dat er vrij veel songs worden gespeeld die Bert Heerink enkele weken eerder ook in dezelfde zaal zong, toen met de band My Brainbox met Jan Akkerman, m.a.w. songs van Brainbox. Het optreden van Threshold laat zien en horen dat hier vier doorgewinterde muzikanten aan het werk zijn, die er ook nog eens plezier in hebben om deze muziek te spelen.



Voordat de band aan de toegift begint worden de beide filmmakers Wim Maatman en Peter Groeskamp op het podium gevraagd, die als dank een flesje goede wijn overhandigd krijgen, onder luid applaus.  Een mooie uitvoering van Stairway To Heaven van Led Zeppelin besluit het concert, dat een klein uur duurt. Het blijft nog lang gezellig in de Popzaal en het Schaftlokaal.



Tekst en foto's: Harry Pater

Uitgebreide diaserie:
http://www.flickr.com/photos/harrypaterrockpix/sets/72157636407309176/show/


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten