maandag 21 oktober 2013

PRACHTIG CONCERT VAN AVALANCHE QUARTET


Muziekliefhebbers komen absoluut aan hun trekken op deze vrijdagavond, 18 oktober. In de popzaal treedt vanavond Jethro Tull-gitarist Martin Barre met zijn band op en in de theaterzaal geniet een vrijwel volle zaal van het concert van het Avalanche Quartet met muziek van voornamelijk de Canadese zanger/dichter Leonard Cohen.

Het kwartet bestaat uit gerenommeerde muzikanten: Nits-zanger/gitarist Henk Hofstede is duidelijk de spil van het gezelschap, terwijl zangeres/gitariste Marjolein van der Klauw (bekend van Powderblue), contrabassiste Arwen Linneman (ex-Nits) en multi-instrumentalist Pim Kops (De Dijk), die achtereenvolgens akoestische zes- en twaalfsnarige gitaar, vleugel, keyboard en percussie bespeelt. Alle vier de muzikanten doen ook nog eens prachtige backing vocals.

Henk zit vanavond op zijn praatstoel en vertelt meerdere anecdotes en kondigt de meeste songs aan. De uitvoeringen van de songs van Leonard Cohen zijn over het algemeen anders uitgevoerd dan tijdens de concerten van 'the man' zelf, wat uiteraard komt doordat hij met een wel heel uitgebreide band werkt, terwijl dit muzikale eerbetoon van het Avalanche Quartet immers door vier muzikanten wordt verzorgd, met op het keyboard na uitsluitend met akoestische instrumenten. De arrangementen zijn vooral melancholiek van toon en het is al snel duidelijk dat hier geen greatest hits concert wordt gegeven, maar een mooie selectie uit het grote en uitgebreide repertoire van Cohen.

Er is niemand die zo klinkt als Leonard Cohen behalve hijzelf, en dus klinken de vocalen van Henk Hofstede (met een iets lichtere stem en soms een beetje zoals Bob Dylan klinkt) toch vooral zoals we die van zijn werk met the Nits kennen, terwijl Marjolein's stem daar prachtig mee contrasteert in de duetten. Zij zingt ook een aantal songs solo, die werkelijk prachtig worden uitgevoerd. Over het algemeen klinkt het kwartet behoorlijk folkachtig, wat natuurlijk ook komt door de instrumentatie.Het Avalanche Quartet heeft inmiddels twee albums met Leonard Cohen covers uitgebracht; in 2005 werd de groep zelfs speciaal opgericht om songs van de Canadese bard uit te voeren bij het boek Yesterdays Tomorrow van Marc Hendrickx. In 2007 kwam de langspeler Leonard Cohen Songs uit en kortgeleden verscheen de tweede cd, Rainy Night House getiteld. De titelsong is overigens geschreven door singer-songwriter Joni Mitchell, naar aanleiding van de relatie die het tweetal eind jaren zestig heeft gehad.
Naast Rainy Night House wordt er vanavond nog één song gespeeld die niet door Cohen is geschreven: het mooie House Of Jacob van the Nits. Deze song valt absoluut niet uit de toon, had wat mij betreft gewoon door Leonard Cohen geschreven kunnen zijn...

In de toegift wordt het concert afgesloten met de meezinger So Long Marianne, waarna de vier muzikanten snel naar de foyer rennen om daar cd's te verkopen, handtekeningen te zetten en met bezoekers te praten, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Aan het eind hiervan poseren de vier muzikanten nog even voor ondergetekende.

v.l.n.r. Arwen Linneman, Marjolein van der Klauw, Henk Hofstede en Pim Kops.


Na het concert maken meerdere bezoekers van de gelegenheid gebruik om nog een staartje van het concert van Martin Barre mee te pakken. Met zijn band speelt hij een mooie selectie uit het repertoire van Jethro Tull, al blijft het bijzonder om hierbij géén dwarsfluit te horen! Zie hieronder een mooie diaserie van de hand van Stan Bouman.

Tekst en foto's: Harry Pater 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten