zondag 10 november 2013

WEERGALOOS CONCERT VAN KAYAK

Zaterdag 2 november is de popzaal van de DRU Cultuurfabriek goed gevuld met liefhebbers van 'de betere muziek'... voor de tweede keer is vanavond de oudste nog bestaande Nederprogband KAYAK voor een concert naar Ulft gekomen. Hoewel het grootste deel van het aanwezige publiek de veertig al ruim gepasseerd is, zijn er toch ook nog wel wat jongere muziekliefhebbers op dit concert afgekomen.

Cindy Oudshoorn


Het concert van vanavond is onderdeel van het tweede deel van de Journey Through Time tour, die in 2012 begon. De setlist is overigens drastisch gewijzigd, maar desondanks is het vanavond echt een muzikale reis door de veertig jaar waarin de band bestaat, waarbij met name gitarist-zanger Rob Vunderink regelmatig de te spelen song in zijn muzikale en tijd context aankondigt. Zoals: "Weten jullie nog wanneer het Nederlands elftal tegen Argentinië in de WK Finale stond?" Vanuit de zaal wordt meteen "1978" geroepen, waarop Rob antwoordt "Dat zit nog steeds diep hè? Maar wij hebben er gelukkig een prachtige koningin aan overgehouden!" Uiteraard komen ook songs van het meest recente album Anywhere But Here voorbij.

Edward Reekers


De band

KAYAK is vanavond helemaal in de huidige bezetting aanwezig. Van links naar rechts op het podium staan gitarist Joost Vergoossen, drummer Hans Eijkenaar, zangeres Cindy Oudshoorn, bassist Jan van Olffen, zanger-toetsenist Edward Reekers, toetsenist (en oprichter) Ton Scherpenzeel en gitarist-zanger Rob Vunderink. De band heeft er vanavond overduidelijk zin in en het spelplezier spat bijna van het podium af. Er is dan ook veel interactie tussen de muzikanten onderling èn met het publiek.

Joost Vergoossen


Dat Joost Vergoossen eerder dit jaar door de lezers van het muziekblad Gitarist werd uitgeroepen tot beste gitarist van Nederland zal niemand verbazen, want eerlijk is eerlijk: het lijkt erop alsof hij al die mooie licks en solo’s zomaar uit zijn mouw schudt! Maar we weten wel beter, want deze conservatorium geschoolde Limburgse gitarist is docent popmuziek aan het Arcus College in Heerlen en geeft daarnaast clinics in muziekwinkels (een week geleden was hij nog in Doetinchem actief).

Naast dat hij sinds 2003 in Kayak speelt is hij tevens gitarist van Het Goede Doel en Toto-tributeband Zeno (1 februari in dezelfde zaal!) met mede-Kayakkers Cindy en Jan. Ook speelde hij in de bands van Ilse DeLange en Bert Heerink en met het Noord Nederlands Orkest en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht… kortom: dit is geen kleine jongen! Joost bracht vorig jaar zijn derde (volledig instrumentale) solocd uit, Breaking The Cycle getiteld. Tijdens het optreden is er veel interactie met vooral Cindy en Edward. Deze drie zijn ook de meest beweeglijke muzikanten van de band, al staan de anderen (met uitzondering van Ton en Hans, omdat zij als het ware door hun instrumenten gevangen zitten) ook niet echt stil.

Jan van Olffen


De zangpartijen worden goed verdeeld tussen Cindy en Edward en allebei hebben ze een krachtige en mooie stem. Edwards stem heeft dat klassieke KAYAK-geluid die iedereen kent van hits als Ruthless Queen. Als enige vrouw tussen allemaal kerels is Cindy natuurlijk de blikvanger en iedereen die haar ooit heeft zien optreden weet dat ze een geweldige uitstraling heeft, die ook op foto’s tot uitdrukking komt. Rob verzorgt voor een groot gedeelte de backing vocals, al zingt hij ook een aantal solo stukken en hoewel hij ook diverse gitaarsolo's speelt is het toch vooral slaggitaar die hij speelt. Ton tovert mooie en gevarieerde toetsenpartijen uit zijn batterij keyboards, wat vooral tijdens de meer symfonische songs tot z’n recht komt. Bassist Jan staat het grootste deel van het optreden wat achteraan op het podium, maar zijn vloeiende baslijnen zijn overal goed te horen (en soms te voelen). Enkele songs speelt hij op de op een statief staande vijfsnarige fretloze bas, wat een bijzonder geluid geeft.

Hans Eijkenaar


Een lust voor het oog is om tijdens het optreden regelmatig naar drummer Hans te kijken, die helemaal geisoleerd achter plexiglazen schermen met koptelefoon op achter zijn drumstel zit (wat ervoor zorgt dat zijn geluid perfect te versterken is en hij de andere muzikanten geen gehoorbeschadiging bezorgt). Hans is echt een typische drummer die niet kan stilzitten, als hij niet intensief hoeft te drummen zit ie wel met zijn vingers te knippen, vingeroefeningen te doen of zijn koptelefoon af en op te zetten. En als hij wel moet drummen dan is meteen te merken waarom hij zo veelgevraagd is: hij is ontzettend veelzijdig! Hij kan keihard rammen, maar ook heel subtiel drummen.

Rob Vunderink


Het concert
Het concert van vanavond bestaat uit twee gedeelten van ongeveer een uur ‘speeltijd’. Het ene moment wordt er stevig gerockt, dan weer klinkt er een gevoelige ballad en vervolgens weer een mooi symfonisch stuk. De eerste set wordt afgesloten met de lekker stevige instrumental uit de film ‘Spetters’. Enkele titels zijn: Where Do We Go From Here, Selfmade Castle, de prachtige ballad When Hearts Grow Cold, Coming Up For Air, Nobody Wins, Merlin, Before The Angels Fell, Bury The World en natuurlijk de hits Chance For A Lifetime en Starlight Dancer.

Ton Scherpenzeel


De toegift begint met het mooie Alienation, waarin Jan van Olffen een prachtige bassolo geeft. Het concert wordt uiteraard besloten met KAYAKs bekendste song en grootste hit Ruthless Queen, die uiteraard door Edward wordt gezongen. Hij krijgt het publiek zover om het refrein mee te zingen en noemt ze vervolgens ‘het groot Ulfts koor’. Namens de band vertelt Edward aan het eind van het concert dat ze de DRU Cultuurfabriek een geweldige accommodatie vinden en dat ze erg plezierig zijn ontvangen en behandeld. Na een daverend applaus neemt de band afscheid van het publiek, maar na een minuut of tien komen de muzikanten een voor een naar de merchandise stand om cd’s te signeren en met nagebleven fans te praten.




Zie hieronder voor de mooie diaserie van Freek Miggelbrink!

Tekst en foto’s: Harry Pater

Geen opmerkingen:

Een reactie posten