vrijdag 7 februari 2014

ZENO: HET IS NET TOTO!

Zaterdag 1 februari is een goed gevulde popzaal getuige van het concert ZENO Inspired By Toto.  ZENO is een gelegenheidsformatie van gerenommeerde Nederlandse popmuzikanten, onder leiding van de beste gitarist van de Benelux (volgens de lezers van vakblad Gitarist): Joost Vergoossen, die vooral bekend is van de symfonische rockband KAYAK (in november jl. in deze zelfde zaal). De band ZENO bestaat verder uit  Kayak-bassist Jan van Olffen, drummer Sjoerd Rutten (invaldrummer bij Kayak) en toetsenist Werner van Gool. 

Samen vormen deze vier mannen de Joost Vergoossen Band, die vanavond het voorprogramma verzorgt. Dit optreden bestaat - evenals de twee solo-albums van Joost- volledig uit gevarieerde instrumentale songs, door Joost met zijn sappige Limburgse tongval aangekondigd.

Na de pauze van ca. 20 minuten gaan de zaallichten weer uit en komen de vier muzikanten het podium oplopen. De band begint met “Dune”, van het gelijknamige soundtrackalbum van de film met dezelfde naam, uit 1984. Hierna komen de beide vocalisten het podium op:  Robin van Beek (die ruim 25 jaar musicalervaring heeft) en natuurlijk de blikvanger van zowel ZENO als Kayak: Cindy Oudshoorn. Ze gaan verder met de eerste hit van TOTO “Hold The Line”, de song waarmee Toto vrijwel altijd de concerten in de toegift mee afsluit. Als je je ogen dicht doet zou je haast zweren dat je bij een concert van Toto bent… zó goed zijn deze muzikanten ingespeeld! Het publiek reageert meteen enthousiast en dat blijft gedurende het hele optreden zo.

Van vrijwel alle Toto-albums worden songs gespeeld en, zo vertelt Robin, meestal in chronologische volgorde. Op de setlist staan zowel de hits als de albumklassiekers. Enkele titels: “Georgy Porgy”, “99”, “I Won’t Hold You Back”, “I’ll Be Over You”, “Pamela”, “Home Of The Brave”, “Mushanga”, “I Will Remember”, “Let It Go” en natuurlijk “Africa” en in de toegift “Rosanna” en “Stop Loving You”.

De leadzangpartijen worden verzorgd door Robin (hij klinkt soms nog meer als originele zanger Bobby Kimball dan Bobby Kimball zelf!), Cindy en Joost (hij doet vooral de partijen van David Paich). Er is veel interactie tussen de drie vocalisten, die aanstekelijk werkt. De band krijgt zelfs het publiek aan het meezingen, vooral bij de laatste drie songs.

Na een kleine twee uur zit concert erop. Er zijn in die tijd maar liefst twintig Toto-songs gespeeld; die door het publiek met veel applaus zijn gewaardeerd. Hopelijk gaat ZENO door met dit soort concerten! De drie Kayak-leden zijn de komende tijd overigens druk met het nieuwe Kayak-album “Cleopatra”, dat waarschijnlijk komend najaar verschijnt en met een theatertournee wordt gepromoot.


Tekst en foto’s: Harry PaterGeen opmerkingen:

Een reactie posten