woensdag 19 maart 2014

Johnny Cash Special

Zaterdag 15 maart loopt de theaterzaal lekker vol met liefhebbers van countrymuziek en in het bijzonder natuurlijk van de in 2003 op 71-jarige leeftijd overleden countrylegende Johnny Cash. Vanwege de grote toeloop begint de vertoning van de documentaire "The Line" ongeveer tien minuten later dan gepland.

De documentaire duurt een uur en vertelt in het kort de geschiedenis van The Man In Black, vanaf zijn geboorte tot na zijn begrafenis. Er is veel muziek te zien en te horen, vooral in zwart-wit en uit het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Helaas zijn er enkele haperingen (dat krijg je wel eens met gedigitaliseerde oude opnamen), maar dit mag de pret niet drukken.


Ruim een half uur na de filmvoorstelling begint in de popzaal het optreden van Def Americans, een van de (zo niet: dè) beste Johnny Cash tributebands uit ons land. Het optreden van deze Eindhovense band is een onderdeel van de CASH tour, die begin maart van start is gegaan en die in het clubcircuit door heel Nederland te zien is. Ulft is de derde plaats die de band aan doet. Op het filmscherm achter de band worden continu zowel bewegende als stilstaande beelden van Johnny Cash vertoond, veelal in zwart-wit (maar niet helemaal).



Op de website van de band is het volgende te lezen: "Meer dan 50 jaar na de eerste hits van Johnny Cash weten deze Eindhovenaren de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. De songs die Johnny Cash zelf met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen worden opnieuw leven ingeblazen door de Def Americans. De band weet schakelt moeiteloos tussen de rebellie van de Folsom Prison en San Quentin albums, Sun recordings rockabilly krakers en het vuur en de broosheid uit de comeback albums uit de American recordings reeks."



"Ook de showmanship van the Man in Black is terug te vinden op het podium bij deze Eindhovenaren. Het moment dat de grote liefde in Johnny’s leven, June Carter Cash, zich op het podium voegde was altijd heel bijzonder. En zo is het ook bij een Def Americans show, wanneer Kim “Carter” zich bij het gezelschap voegt, gaat het broeien voor en op het podium en samen met de zaal en wordt de show haast in hogere sferen bezegeld met de beste June en Johnny songs."  En de bezoekers van vanavond kunnen beamen dat hier geen woord van gelogen is! Er zijn vanavond voornamelijk veertigplussers gekomen (waaronder minstens twee mannen met cowboyhoed), al is er ook zeker ook wel jeugd aanwezig.



Zanger-gitarist Elco (Weitering) legt meteen in het begin van het optreden al contact met het publiek, door te vragen hoe inwoners van Ulft genoemd worden, maar daar krijgt hij geen duidelijk verstaanbaar antwoord op. Zijn zangstem lijkt verbluffend veel op die van Johnny Cash, dàt moet gezegd worden. Zangeres Kim komt oorspronkelijk uit de Achterhoek en vertelt, weliswaar met een Brabantse 'zachte g', enkele herinneringen, zoals over de Radstake. In duet met Elco klinkt het net alsof je Johnny en June hoort zingen, echt prachtig!



Contrabassist Berry speelt ook nu en dan op de lapsteelgitaar, waarbij hij de plaats van toetsenist Arno inneemt, die dan de elektrische basgitaar omhangt. Drummer Thijs legt een solide basis neer waarop gitarist Willem (de enige Def American muzikant zonder baardgroei) het karakteristieke gitaargeluid van The Man In Black lekker neerlegt, al heeft hij wat mij betreft meer variatie in dat geluid dan wat in de live-opnamen in de documentaire te horen was, want op een gegeven moment heb ik wel genoeg van steeds datzelfde gitaarloopje... Maar hier is vanavond dus geen sprake van. In twee sets speelt de band een mooie selectie van heel bekend en alleen bij de fans bekende songs uit het repertoire van Johnny Cash. Het is een zeer geslaagde avond met geweldige live-muziek. Het verbaast me dan ook niets dat de Def Americans zo veel gevraagd zijn!






Tekst en foto's: Harry Pater 

Zie hieronder ook de mooie fotoserie van Dave van de Schuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten