woensdag 5 november 2014

Verslag Dag van de Achterhoekse PopmuziekZaterdag 1 november, de warmste 1 november ooit… en dat betekent terrasjesweer, lekker in de natuur verblijven of in de tuin werken. Helaas betekent dit ook dat de publieke belangstelling in de DRU Cultuurfabriek voor de eerste Dag van de Achterhoekse Popmuziek, op z’n zachtst uitgedrukt, maar matig is.En dat terwijl er door de organisatoren veel tijd en moeite is ingestoken om de Achterhoekse popmuziek in al z’n geledingen voor het voetlicht te brengen en dat gewoon gratis toegankelijk. Zo heeft Wim’s Platenkelder uit Doetinchem een flinke collectie cd’s, vinyl en boeken van en over Achterhoekse muzikanten en bands, is er merchandise van de band MoonYard te koop en zijn er mooie foto’s te zien van en bijbehorende informatie over bekende Achterhoekse muzikanten. Met namen als Normaal, Daniel Sahuleka, Sandra Vanreys, The Oxx Band, Roosbeef, Bert Heerink, Junkie XL, producer Gordon Groothedde, percussionist Nippy Noya, Arne Jansen, Linda Wagenmakers en Jovink & the Voederbietels.
Verder zijn er oude posters opgehangen van concerten in het Pakhuus en is een team van VPRO’s 3voor12 Gelderland aanwezig. In de film-/theaterzaal is een continue voorstelling te zien van documentaires en films van en over Achterhoekse muzikanten plus veel door filmer Paul van Druten gemaakte live-opnames van bands en muzikanten uit vrijwel elk denkbaar muzikaal genre. In de foyer treedt rockabillytrio The Spax meerdere keren op, wat de sfeer zeker ten goede komt. Helaas wordt de geplande muziekquiz van Wim Vriezen (a.k.a. Wimkler Prins) in het Schaftlokaal afgelast, wegens te weinig deelnemers (er heeft zich slechts één team gemeld).

the SpaxMoonYard & Friends
Gelukkig wordt het avondprogramma wel beter bezocht, al is de zaal helaas lang niet vol. Om half negen kondigt Peter Groeskamp het eerste deel van het grote concert aan: MoonYard & Friends. Onder de enthousiaste leiding van zanger-gitarist Stef Woestenenk speelt de band, die in februari zijn cd presenteerde op ditzelfde podium, een set vol eigen werk van die cd en nieuwe songs en covers, voor een deel gezongen door een aantal gasten: allereerst Appie Daalmeijer die twee Bob Dylan covers zingt en een eigen nummer.

Peter Groeskamp


Hoogvlieger Stef Woestenenk

Appie Daalmeijer en Hans Hoog Stoevenbelt


Zangeres Cindy Thüss zingt het door Elvis Presley beroemd geworden Love Me Tender. Ook aanwezig is de Gaspiepe, de bijnaam die Engelsman Alan Gascoigne kreeg toen hij in Normaal speelde. Hij zingt en speelt drie songs, waaronder One After 909 van The Beatles en als laatste Achterhoek Boogie. Als negentiende en laatste song wordt MoonYard uitgebreid met gitarist Meindert Bussink en oud-Doetinchemmer Bert Heerink. Samen zingen en spelen zij de klassieker Summertime, die Bert sinds een paar jaar regelmatig zingt als hij samen met Jan Akkerman onder de naam My Brainbox optreedt.

Cindy Thüss

Alan Gascoigne

Bert Heerink
MoonYard & FriendsHooked On 8erhook
’s Middags werd in de popzaal flink gerepeteerd door een groot aantal, vooral jongere, Achterhoekse muzikanten uit diverse bands. Het tweede deel van het avondconcert staat in het teken van Hooked On 8erhook, onder leiding van de al eerder genoemde Meindert Bussink. In totaal doen twintig muzikanten hun uiterste best om in totaal vijfentwintig vooral Achterhoekse songs te spelen. Eerlijk gezegd kent ondergetekende een groot deel van deze songs niet, maar dat betekent niet dat ze niet goed zijn! Ook ken ik niet alle muzikanten die mee doen, al heb ik de meeste bandnamen wel eerder gehoord. 

Een kleine greep uit de meespelende muzikanten: Vedran Mircetic (gitaar), Dayenne Wielheesen (bas), Han Neijenhuis (drums), Mike Visser, Willem te Molder, Maja Bijlsma, Scarlet Peters, Lilian de Jong, en Dani van Gaalen. Ouwe rockers JanWilm Tolkamp (gitaar), Dick Kemper (bas) en Bert Heerink doen een paar Vandenberg songs, zoals Different Worlds en (uiteraard) Burning Heart en natuurlijk zingt Bert ook zijn grote coverhit Julie July. Ook doen later enkele MoonYard leden mee, Stef Woestenenk en bassist Hans Hoog Stoevenbelt. Het enthousiasme van alle twintig muzikanten is aanstekelijk en het publiek reageert dan ook enthousiast op de verschillende genres die gespeeld worden. Het blijft na afloop nog lang gezellig en onrustig!

Tekst en foto’s: Harry Pater


Zie ook de uitgebreide fotoreportage van Hooked On 8erhook door Stan Bouman (hieronder)
KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S

Geen opmerkingen:

Een reactie posten