zondag 15 februari 2015

Concertverslag: De Veelste Grote Nederbiet Sjoo van The KikTerwijl in de Popzaal het carnaval al is losgebarsten loopt de theaterzaal langzaam (vrijwel) vol met muziekliefhebbers die zijn afgekomen op de eerste theatertournee van (zoals ze zich zelf afficheren) Neerlands enige echte moerstalige bietband The Kik.

De band kreeg landelijke bekendheid als huisband van De Wereld Draait Door. Twee jaar geleden werd begonnen met de eerste theatershow en inmiddels is het einde van De Veelste Grote Nederbiet Sjoo in zicht, want op 5 maart is de laatste voorstelling, in (waar anders) Rotterdam, de stad waar zanger-gitarist Dave von Raven vandaan komt. Als je de zaal binnenkomt zijn de gordijnen gesloten en zie je rechts vooraan een ouderwetse platenspeler (toen vast gewoon pick-up genoemd) en zowel links als rechts staat een zangzuiltje van het merk Vox opgesteld. Als de zaallichten uit gaan is een stukje te horen van het roemruchte tv-programma Top Of Flop, gepresenteerd door Herman Stok, waarin de ‘jury’ de single I Wanna Hold Your Hand van The Beatles afkraakt, met zeer flauwe opmerkingen.Vanavond staat in het teken van vaderlandse bietbands (zo gespeld omdat het om Nederlandstalige bands gaat) en -artiesten. Het gaat om vaak totaal vergeten of zelfs onbekende liedjes uit (met name) de jaren zestig. Zoals altijd zijn de vijf muzikanten stemmig gekleed in veelal grijze pakken en kunnen zowel qua kleding als haardracht zó weggelopen zijn uit de sixties; alleen bandleider, zanger en gitarist Dave von Raven heeft een veelkleurig geblokt colbertje aan. De band bestaat uit: Dave von Raven - leadzanger en gitarist, Marcel Groenewegen - bassist (beide voorheen van The Madd), Ries Doms - drummer (voorheen van The Spades en Hooghwater), Arjan Spies - gitarist en zanger (bekend van Mark & The Spies) en Paul Zoontjens (ook bekend als Simon Keats) - toetsenist en zanger.De band bespeelt uitsluitend ‘vintage’ instrumenten, zoals de Rickenbacker gitaar van Dave, de Fender van Arjan, het Westend drumstel van Ries en het Philicorda (?) orgeltje van Paul. Als zangmicrofoons gebruikt de band de legendarische witte Sennheiser MD421, ook bekend als ‘het scheerapparaat’. Hoewel de band beatmuziek speelt, in de traditie van onder meer The Beatles en The Kinks, heeft ie wel degelijk een eigen geluid, vooral ook door de regelmatig voorkomende gitaarsolo’s van Arjan, die lekker spetteren.

Nederbiet historie
Tussen de liedjes door vertelt Dave allerlei feitjes over de vaderlandse beathistorie en dan met name over de biethistorie natuurlijk, want de meeste Nederbeatbands zongen in het Engels (of wat daar voor doorging, luister maar eens naar Q65… niemand dan zanger Wim Bieler van die band wist waar de teksten over gingen). Uiteraard komen diverse bekende namen voorbij, zoals The Tielman Brothers, ZZ & De Maskers, Boudewijn de Groot, Golden Earrings en Shocking Blue. Maar het zijn toch vooral de onbekende(re) bands en artiesten waar The Kik liedjes van speelt. Ondertussen maakt Dave veel contact met het publiek, door vragen te stellen over muziek èn welke whisky men het liefst drinkt. Ook worden diverse foto's en platenhoezen getoond op een klein diascherm, met behulp van een heuse diaprojector.

Gasten
Als gast is saxofonist Benjamin Herman aanwezig, die zowel voor als na de pauze een tijdje meespeelt. Terwijl hij dat voor de pauze doet, verdwijnt Dave van het podium om een poosje later op een brommer (!) terug te komen. Het lijkt me een Tomos, maar ik kan me vergissen. De geur/stank van de uitlaatgassen was ook na de pauze nog steeds niet verdwenen! Dave kondigt tot twee keer toe een andere gast aan (waaronder Bob Bouber, ook bekend als ZZ van De Maskers), maar die blijken er niet te zijn… Als rasechte Rotterdammer heeft ook Dave veel problemen met het uitspreken van de naam van onze hoofdstad. Alle muzikanten van The Kik zijn platenverzamelaars en dan met name van obscure Nederbeat/biet-singletjes. Dave vertelt jaren op zoek te zijn geweest naar één bepaalde single, die hij nergens kon vinden, niet op platenbeurzen, in winkels of op internet. Op een gegeven moment deed hij een oproep op Marktplaats en daar kwam vrij snel een reactie op. Dit blijkt echter een grap van gitarist Arjan te zijn geweest. Naast de eerder genoemde gitaarsolo’s van Arjan soleren ook Ries, Marcel en Paul er even op los. Ries vertelt voor zijn drumsolo over het originele Westend drumstel waarop hij speelt, gemaakt in Den Haag. Tijdens zijn solo vliegen de drumsticks alle kanten op en komen er zelfs een paar vanuit de coulissen zijn kant op, tot hilariteit van het publiek.

Als toegift speelt de band niet zijn hitsingle Simone, maar Verliefd Op Een Plaatje, waarvan het refrein flink wordt meegezongen. Terwijl de rest van de band nog even doorspeelt start Dave de brommer weer en met organist Paul op de pakjesdrager verdwijnt hij, opnieuw flink uitlaatgassen los latend, in de coulissen. Hiermee komt een eind aan een kleine twee uur onderhoudende Nederbietavond. 

Het publiek van vanavond was behoorlijk gemêleerd, maar ik schat dat het grootste deel de vijftig toch wel al gepasseerd is. Wel valt het me op dat vrij veel van de aanwezige jongeren (van onder de 25 schat ik) voornamelijk op de beeldschermen van hun mobieltjes zat te staren, zo te zien vooral om maar niets van Facebook en Twitter te missen. Tja, het is inmiddels 2015 hè?
                                                                                    

Tekst: Harry Pater
Foto’s: Dave van de Schuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten