vrijdag 23 oktober 2015

Concertverslag Stream Of Passion / The Gentle Storm


Zo’n 300 liefhebbers van progressieve rockmuziek (ook wel progrock of symfonische rock/metal genoemd) zijn zaterdagavond 10 oktober getuige van een tweetal concerten van topbands uit deze Nederlandse muziekscene. Eén naam is aan beide bands verbonden: die van Arjen ‘Ayreon’ Lucassen, de zelfbenoemde Haags-Brabantse kluizenaar die aan de wieg van zowel Stream Of Passion als The Gentle Storm stond. Lucassen houdt niet echt van optreden en brengt zijn tijd het liefst door in zijn studio voor steeds weer een nieuw muzikaal project. Ooit werd hij bekend in de hardrockband Vengeance, maar beroemd werd hij met zijn vele projecten onder de naam Ayreon, waarmee hij steeds grote namen uit vrijwel de hele muziekwereld kon overtuigen mee te werken.
Daarnaast maakte hij albums onder namen als Ambeon, Star One (waarmee hij ook optrad en een live-dvd maakte) en Guilt Machine. Al zijn projecten leverden hem internationaal succes op, maar ondanks dat is hij bij het grote publiek een grote onbekende. Je zult hem dan ook niet zien bij DWDD en dat lijkt hij prima te vinden.



Wie wel regelmatig bij DWDD te gast is: de Brabantse zangeres Anneke van Giersbergen (zelfs op deze zaterdagavond is ze in de eerder opgenomen ‘jubileum’uitzending te zien en te horen), die ooit bekend werd als zangeres van The Gathering. Nadat ze (na dertien jaar) uit die band stapte begon ze de band Agua de Annique, waarmee ze in 2008 een mooi optreden op Huntenpop gaf.
Samen met Arjen maakte Anneke het eerder dit jaar verschenen dubbelalbum The Diary van het project (en nu dus band) The Gentle Storm. Het is een liefdesverhaal dat zich in de Gouden Eeuw afspeelt. Anneke en Arjen bedachten samen het verhaal, Anneke schreef alle teksten en Arjen alle muziek. Bijzonder is ten eerste dat het geen sciencefiction verhaal is (want dat is bijna Arjens handelsmerk) en dat er voor louter echte instrumenten is gekozen, in plaats van de stapels oude en nieuwe synthesizers die Arjen normaliter gebruikt. Op beide schijfjes staan dezelfde songs, alleen bevat disc 1 deze in een folkachtige stijl en sfeer, terwijl disc 2 de vertrouwde progrocksound heeft. Ook dit album kreeg laaiend enthousiaste recensies in de internationale rockpers.





STREAM OF PASSION
De avond begint stipt om half negen met het optreden van Stream Of Passion. De bezetting van deze band is in de afgelopen jaren wel wat gewijzigd, maar staat nog steeds onder leiding van frontvrouw Marcela Bovio, de van oorsprong Mexicaanse zangeres/violiste. Ook bassist van het eerste uur Johan van Stratum is nog steeds van de partij. Verder bestaat de band uit Eric Hazebroek en Stephan Schultz op gitaar, Martijn Peters op drums en tijdens deze tournee Joost van den Broek (i.p.v. Jeffrey Revet) op keyboards. In april verscheen het nieuwste (zesde) album van de band, A War Of Our Own getiteld, die wereldwijd werd uitgebracht en goede kritieken kreeg. Dit album werd geproduceerd door Joost van den Broek, die ooit begon in de band Sun Caged en bekend werd als toetsenist van Star One en After Forever. Joost produceerde albums van meerdere vaderlandse progrock bands.








Een optreden van Stream Of Passion betekent veel heavy gitaar-, bas- en drumwerk, mooie en soms subtiele keyboardklanken, veel wapperende haren, dan weer harde, dan weer gevoelige(re) vrouwelijke zangpartijen en veel gitaarsolo’s. Zo nu en dan neemt Marcela, die tegenwoordig heel goed Nederlands spreekt, de violtar ter hand, dat is een door Arnhemmer Cyril Whistler ontwikkeld instrument dat lijkt op een elektrische viool, maar in feite een combinatie is daarvan en een elektrische gitaar (vandaar de naam). Toch klinkt het instrument mij vooral als viool in de oren. Naast werk van de nieuwe cd speelt de band een aantal oudere songs, zoals van het exact tien jaar geleden (oktober 2005) uitgebrachte debuutalbum Embrace The Storm. Na drie kwartier is het ombouwpauze, al hoeft die niet zo lang te duren zo ongeveer omdat alle instrumenten en versterkers blijven staan, want drie van de SOP bandleden zien we na de pauze weer terug.





THE GENTLE STORM
Het optreden van de hoofdact van vanavond begint terwijl Anneke van Giersbergen al zingend vanuit de coulissen het podium op komt. De rest van de muzikanten volgt haar al snel. De show begint met het openingsnummer van het album The Diary, Endless Sea getiteld. Zoals gezegd zien we drie muzikanten terug: Johan van Stratum op bas, Joost van den Broek op toetsen en Marcela Bovio, nu als (voornamelijk) achtergrondzangeres. De andere muzikanten zijn, naast Anneke van Giersbergen uiteraard: Merel Bechtold en Ferry Duijsens op gitaar en Ed Warby op drums. Deze drie dames en vier heren vormen samen The Gentle Storm. 






De band speelt het hele album (het is immers het enige album dat tot nu toe is uitgekomen) en daarnaast is er ook ruimte voor werk van The Gathering, Ayreon en wat mooie covers, vooral tijdens het akoestische intermezzo, waarbij Anneke haar akoestische gitaar bespeelt, samen met Ferry. Ze beginnen met een prachtige uitvoering van Pink Floyd’s Wish You Were Here, waarbij het publiek uit volle borst meezingt. Ook bij The Gentle Storm wapperen de haren flink (vooral de blonde dreadlocks van Johan, de lange blonde haren van Merel en de rode van Anneke en donkere van Joost ) al lukt dat bij Ed en Ferry niet, want die zijn beide kaal als een biljartbal. Merel en Ferry wisselen elkaar af in diverse gitaarsolo’s, terwijl Joost zowel subtiele als heavy klanken uit zijn keyboards tovert. 





Het publiek geniet met volle teugen en de bandleden maken er geen geheim van dat ook zij genieten. Anneke heeft de hele avond een big smile van oor tot oor, maar wie haar vaker heeft gezien weet dat dit gewoon haar handelsmerk is. Daarnaast is ze niet voor niets een van de beste zangeressen van ons land, dat bewijst ze vanavond ook in Ulft. Ook de duetten met Marcela zijn erg mooi, je hoort dan een prachtige harmonie van beide verschillend klinkende stemmen.

Vanaf eind oktober gaat The Gentle Storm door Europa toeren, samen met die andere Nederlandse progband, Delain. Ze spelen onder meer in Engeland, Frankrijk, België, Duitsland, Hongarije en Polen. Volgend jaar gaan ze in de rest van de wereld toeren, zoals in Zuid-Amerika.


Tekst en foto’s: Harry Pater
Zie ook de diaserie van René Moorman hieronder!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten