woensdag 7 september 2016

Het IJzermuseum: sinds 20 jaar industriecultuur in beeld


Twintig jaar geleden, op zaterdag 12 en zondag 13 oktober 1996, kwamen er in twee dagen ruim 2000 belangstellenden uit heel Nederland naar het DRU-terrein. In die dagen werd er nog volop gewerkt op het omvangrijke terrein: zo’n 300 mensen in de drie DRU-bedrijven die op het terrein gevestigd waren, DRU Verwarming, DRU SSP en DRU IP&S.

Wat was de reden voor deze grote toeloop op een (eeuwen)oud industrieterrein?
1996 was door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) uitgeroepen tot Jaar van het Industrieel Erfgoed. Er waren 12 Teleac-uitzendingen op tv over allerlei industriële onderwerpen; aflevering 8 ging over IJzergieterijen. De programmamakers hadden contact gekregen met een werkgroep van de Oudheidkundige Vereniging, waaruit ideeën voor een ijzermuseum waren ontstaan. De opnames voor de tv-uitzending vonden voor een groot deel hier in de regio plaats. En het was de bedoeling dat in het weekend na de uitzending publiek bijzondere plekken zou kunnen bezoeken, passend bij het onderwerp.
Tijdens dit weekend was er voor het eerst op de zgn. Polenzolder (nu Conferentiezaal) een ijzerexpositie ingericht, er waren rondleidingen over het terrein, er was een fietsroute over ijzergieterijen langs de Oude IJssel en bij de Lovink werd het weekend  doorgewerkt, waar ruim 3000 mensen op af kwamen.
Een draagvlak bleek geboren.

Twintig jaar verder, anno 2016: de ijzerexpositie is doorontwikkeld onder een eigen stichting tot Nederlands IJzermuseum, gevestigd in de Afbramerij met andere partners in Innovatiecentrum ICER. Het hele DRU-terrein is herbestemd tot DRU Industriepark en het Portiersgebouw is omgetoverd tot een intensief benutte Cultuurfabriek.
De band blijft: in de Cultuurfabriek is uit de collectie van het Ned. IJzermuseum een aantal blikvangers tentoongesteld. In de Sociëteijt, de ruimte van de Oudheidk. Ver. (OVGG) op de 4de verdieping, zijn ook heel wat herinneringen aan het verleden van de DRU als ijzerfabriek te bekijken. Daar wordt ook vaak bij groepsbezoeken de oude DRU-film uit 1948 vertoond.

Naast de Cultuurfabriek is ook ICER met het IJzermuseum, kunstenaarscentrum en fablab een publiekstrekker op het terrein. De historie van de DRU is er in beeld, maar ook van de overige ijzer- en maakindustrie in de grote regio. Op een inspirerende wijze worden verleden, heden en innovatie gecombineerd. Bedrijven kunnen zich presenteren, kinderen  vinden er spannende en uitdagende  activiteiten waar ze graag voor komen, bij senioren roepen de voorwerpen uit vroeger jaren vele herinneringen op, de geïnteresseerde bezoeker kan zich verbazen over de nieuwe technische ontwikkelingen.

Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 u; zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Entree volwassenen slechts € 6,50; kinderen (t/m 12 jr) gratis toegang, scholieren vo en mbo € 2,00, studenten hbo en wo € 3,00. Voor groepen kunnen er arrangementen op maat worden afgesproken met bijv. bezoek aan ICER/IJzermuseum, workshops, rondleiding over het Industriepark, door Cultuurfabriek en meer. Voor families, bedrijfsrelaties, vrienden, conferenties enz. enz. blijkt het een prachtige combinatie: bezoek aan de Cultuurfabriek en ICER met het IJzermuseum, alles op het DRU Industriepark. Velen hebben dit al ervaren, velen kunnen nog volgen.

Tekst door Peter van Toor


Geen opmerkingen:

Een reactie posten