zondag 13 november 2016

De Dijk 11 november 2016De dijk

Vrijdag 11 november 2016 in de popzaal.

Fotoverslag: Edwin Hunter


Met hits als Bloedend Hart, Als Ze Er Niet is en Binnen Zonder Kloppen is De Dijk al meer dan dertig jaar een vaste waarde in de Nederlandse popmuziek. De Dijk is meer dan een band, het is een baken. Je kunt zeggen: dat krijg je vanzelf als je het vierendertig jaar volhoudt, maar dat is te simpel. Bij Huub van der Lubbe en zijn mannen gaat het er vooral om hoe ze dat doen. Door nooit routine toe te laten en de geloofwaardigheid te bewaken.

Een gevoel dat alleen te omschrijven valt met grote woorden - hoop, gemeenschapszin, menselijkheid, een afkeer van cynisme - maar dat in hun liedjes steevast wordt teruggebracht tot tastbare proporties. Dat maakt het tot een hele geruststelling dat De Dijk nog steeds in een busje klimt om het land te doorkruisen. 
In 2013 nam de band een jaar vrijaf, zodat iedereen de tijd had om aan hun eigen projecten te werken. Maar ook met het oog op de honger. 'Als je vier keer per week met een busje het land in trekt om de mensen te vermaken,' zegt Huub, 'kan je soms een beetje uit het oog verliezen hoe fijn het eigenlijk is wat je aan het doen bent. Het is een kunst om dat niet sleets te laten worden, en die kunst beheersen wij inmiddels wel aardig.' Toen ze de draad weer oppakten, bleek de ruggengraat van een nieuwe cd er al te zijn. De Brusselse sessie had onder meer het prachtige 'Allemansplein', waarin Huub kritisch én liefdevol terugblikt op het idealisme van de jaren 60 en 70. Bron: www.dedijk.nl


Fotografie: Edwin Hunter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten