vrijdag 30 oktober 2009

Drufabriek met toestemming van de goden officieel geopend

Hieronder het persbericht van de Gemeente Oude IJsselsteeek over de officiële opening van afgelopen woensdag.

De inwoners van gemeente Oude IJsselstreek hadden al kunnen proeven van het culturele programma van de Drufabriek, tijdens meerdere kennismakingsdagen in september en oktober. Woensdag 28 oktober werd de transformatie van ijzergieterij tot cultuurfabriek officieel voltooid. Daarvoor werd in een muzikale en theatrale openingsceremonie de instemming van de god van ijzer en de godin van de kunsten gevraagd door een zestal sprekers, waaronder Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, burgemeester Hans Alberse, directeur Jeroen de Kok en de heer Piet Wijkamp die ruim 42 jaar bij de DRU werkte. Onder toeziend oog van ruim 300 genodigden werden de goden door hen verleid, met mooie woorden en giften. De sprekers boekten succes: de goden hebben zich verenigd en de officiële opening van de Drufabriek is nu een feit.

Van Portierscomplex tot culturele verzamelplaats

De Drufabriek is het eerste gebouw op het terrein van de voormalige DRU waarvan de metamorfose compleet is. Vroeger bood het - als Portierscomplex - onderdak aan de portiersloge, het schaftlokaal, de dokterskamer en de stamperij. In haar nieuwe gedaante bundelt het gebouw een diversiteit aan culturele organisaties. Een bibliotheek, kunstgalerie, VVV-kantoor, theaterzaal, poppodium, grand café en een muziekschool. Daarnaast biedt het onderkomen en faciliteiten aan culturele stichtingen, verenigingen, ROC's, en oefenruimtes voor muzikanten.

Nog zes rijksmonumenten te gaan…


Naast de Drufabriek staan er op het 14 hectare grote terrein nog zes rijksmonumenten die een nieuwe toekomst krijgen. Samen vormen zij het Cité Industrielle van herstructureringsproject Het Gietelinck. Dit project is een samenwerkingsverband van de gemeente Oude IJsselstreek, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van industrieel erfgoed (BOEi), woningcorporatie Wonion en projectontwikkelaar Klaassen.

De industriële monumenten worden gerestaureerd en herbestemd. Aan de randen van het terrein worden nieuwbouwwoningen gerealiseerd. De oever van de Oude IJssel wordt op een natuurlijke wijze ingericht en biedt ruimte aan flora en fauna. Zo transformeert deze historische industriële locatie tot een unieke plek voor wonen, werken en cultuur en ontspanning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten