donderdag 5 november 2009

Denkend aan de DRU- Rafaël MartinezIk denk wel eens dat de DRU veel meer was dan werk. Ik ben al bij verscheidene oud huttekearls
geweest maar ze zijn allemaal zonder uitzondering trots op de DRU. De oude overalls, loonstrookjes, foto's en dergelijke worden vol trots te voorschijn getoverd als ik op bezoek kom.

Zo ook gisteren bij Rafaël Martinez die van 1966 tot 2005 bij de DRU heeft gewerkt. Toen ik binnenkwam in zijn huis op de Eksterstraat stond de tafel al vol met talloze DRU relikwieën.

Rafaël komt van oorsprong uit het Spaanse gedeelte van Marokko en kwam in 1966 richting Ulft. Nieuwe Dru medewerkers werden midden jaren 60 van de vorige eeuw geworven met behulp van een pastoor. Het was een barre reis voor Rafaël van Zuid-Spanje naar Arnhem. Drie dagen non-stop in de trein tot Arnhem en het laatste stukje met de bus.

Het was pure noodzaak om naar Ulft te komen en Rafaël hoopte op een beter leven. Onder Generaal Franco was het bittere armoede in Andalusië en het gros van de mannen verdiende de kost als dagloner. Volgens Rafaël had je de ene dag een baan en de andere was er weer geen werk.

Rafaël begon in Gieterij 1 en heeft vervolgens alle afdelingen binnen de DRU doorlopen. Hij heeft gewerkt in Gieterij 1, Gieterij 4, de assemblage en de stamperij. Vervolgens verhuisde hij mee richting Duiven.


Rafaël met enkele Spaanse DRU collega's in de jaren 60

Bij Dru Duiven waren zijn taken:
1. kachelmantels maken;
2. kachels testen;
3. branders testen.

Rafaël miste in Duiven 'het echte DRU gevoel" van samenhorigheid en trots.

Nog steeds heeft Rafaël een passie voor DRU kachels. Zijn grootste hobby is (naast Spaans dansen en Spaans koken) het repareren en onderhouden van oude DRU kachels.

Rafaël heeft zich altijd thuis gevoeld in Ulft. Zijn kinderen zijn hier geboren, zijn vrienden wonen er en hij is nog steeds de centrale spil van de Spaanse gemeenschap in Ulft.

Ook heeft hij nog veel contact met zijn oude DRU maten zoals Stef Verholt die op precies dezelfde dag afscheid nam van de DRU als Rafaël.

Als hij mij tenslotte zijn oude DRU overalls laat zien weet ik het helemaal zeker: deze man is echt supertrots op de DRU.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten