zondag 23 mei 2010

Brug naar de toekomst


Dit jaar is het drie eeuwen geleden dat Abraham Darby in het Engelse Coalbrookdale zijn experimenteren met smelten van ijzererts bekroond zag.Tot dan toe gebeurde het smelten met houtskool, een moeizaam proces dat erg veel hout en nog meer tijd kostte. Darby ontdekte dat met cokes als brandstof het smeltproces beter en veel sneller in zijn werk ging.Het maakte de productie aanzienlijk goedkoper.
IJzer werd bouwmateriaal, mechanisatie en massaproductie konden van start gaan.
Het gebied rondom Coalbrookdale aan de rivier de Severn vertoont veel overeenkomst met Ulft en de streek.Bodemschatten zoals ijzeroer, klei en kalk (Winterswijk) waren voldoende aanwezig en bovendien was er de Oude IJssel.
Voor de bouw bood gietijzer ongekende mogelijkheden, niet alleen omdat gietijzer een uitstekend materiaal was om een dragende structuur te maken, maar ook omdat de losse bouwelementen vooraf in de fabriek konden worden vervaardigd om ter plekke te worden verwerkt tot de definitieve constructie (z.g. prefabsysteem).
In 1777 was het zover, de bouw van de eerste gietijzeren brug kon beginnen.
De eerste ter wereld, de oorsprong van de Industriele Revolutie.
Een delegatie van de gemeente Oude IJsselstreek heeft zich laten inspireren door deze brug tijdens een werkbezoek aan Coalbrookdale.
Volgende maand wordt dan ook door Defensie een Baileybrug over de Oude IJssel geplaatst achter de DRUfabriek. Ulft heeft eerder zo'n soort brug gehad die door het Canadese leger werd aangelegd toen de oude brug aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd opgeblazen door Duitse militairen.

De te plaatsen Baileybrug is echter van een eenvoudiger constructie maar blijft zeker functioneel. De dragende delen missen de versierselen en ook de "overconstructie" met meer materiaal dan strikt noodzakelijk is ontbreekt. Het geeft echter goed weer hoe snel de mogelijkheden van gietijzer als constructiemateriaal zich kan ontwikkelen en waar zou dit nu beter tot uiting kunnen komen als bij zo'n oeroud industrieel erfgoed als onze DRUfabriek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten