dinsdag 22 juni 2010

Vergeten DRU Kunstwerk in ISWI gebouw
Veel bezoekers van het ISWI gebouw aan de Frank Daamenstraat te Ulft zullen geen weet hebben van het fraaie muurmozaïek dat zich in de grote ruimte bevindt. Een enkeling kan misschien iets vertellen over de herkomst( oud DRU medewerkers).
Het gebouw namelijk heeft sedert 1963 de functie van personeelskantine gehad en is in oktober van dat jaar feestelijk geopend door directeur Daamen.
Bij deze gelegenheid werd dit kunstwerk aangeboden door de directie.
De wanddekoratie met als titel "Vrije Tijdsbesteding" symboliseert op kunstzinnige wijze een arbeidersgezin, waarin vader, moeder met een kind centraal staan, maar ook de ontspanning zoals het fietsen en de duiven-en hengelsport.
Het is een ontwerp van de inmiddels 75jarige kunstenaar Joop Kruip uit Lichtenvoorde.
Hij volgde de A.K.I. in Enschede , bekwaamde zich aanvankelijk in de mozaïekkunst en in het maken van bronzen beelden, maar keerde later terug naar de schilderkunst.
Kruip heeft voor dit mozaïekwerk diverse steensoorten gebruikt, zelfs slaksteentjes uit de Koepeloven van de ijzergieterij.
Nader onderzoek in Olde Hut nummers leverde nog een verassing op. Als 14 jarige scholier van de st. Josefschool uit Lichtenvoorde maakte hij in 1949 een excursie met zijn klas naar de DRU en maakte daar enkele tekeningen, misschien is hier wel de basis gelegd voor zijn artistieke kunstenaarsopleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten