zondag 4 juli 2010

Villa Zeno
De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDLIn 1896 werd dit kapitale pand gebouwd in opdracht van Frans Deurvorst, directeur van de Fa. Diepenbrock & Reigers Emailleerfabriek en IJzergieterij te Ulft.
Het was een ontwerp van H.J.L. Ovink (1836-1924) van de bekende architectenfamilie uit Doetinchem.
Op de begane grond bevatte het pand de volgende ruimten: Huiskamer, Salon, Eetkamer, Kantoor, Kinderspeelkamer, Keuken, Bijkeuken, Bergplaats, Provisieruimte, Serre en Veranda; op de etage waren de volgende ruimten: Slaapkamer, Kinderslaapkamer, Kleedkamer, Badkamer, 3 Logeerkamers, Strijkkamer en Dienstbodenkamer.
De totale bouwkosten bedroegen FL 20.311,--
Aanvankelijk als directeurswoning gebouwd in de volksmond ook wel "Villa Deurvorst" genoemd, deed het in de jaren 60 nog dienst als kantoorruimte.
Het in een fraaie neoclassicistisch bouwstijl uitgevoerde villa met eclectische kenmerken was een afspiegeling van de groei en ontwikkeling die de fabriek rond de eeuwwisseling doormaakte.
Helaas kwam op 21 Augustus 1986 een eind aan het voortbestaan van Villa Zeno en vond de sloop plaats. De Gemeentelijke Monumentencommissie waaronder Dhr. van Eck ondernam nog verwoede pogingen het pand te behoeden voor sloop.
De toenmalige directeur van de DRU, Hr. Goudswaard, was echter niet te overtuigen.
De Holding Internatio Muller had meer oog voor de kosten dan voor het behoud.
Enkele relicten van de Villa, zoals Voluten en Frontons zijn van de sloper aangekocht en sieren nu de tuin bij "Erve Kots" in Lievelde.

"Sic Gloria Trans Mundi"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten