donderdag 24 maart 2011

Terborg en de DRU


Op zondag 3 april, aanvang 11.00 uur, staat in het programma ‘Denkend aan de DRU’ de relatie tussen de DRU en Terborg centraal. In een ongedwongen informatieve presentatie wordt een relatie belicht die net zo oud is als de voormalige Ulftse ijzergieterij, en die veel verrassende kanten heeft.Bij de oprichting van de ijzergieterij in 1754 was bijv. Jan Hendrik Bögel, drost van Wisch, betrokken.

In de 19de eeuw, met de oprichting van ijzergieterij Vulcaansoord (Terborg/Gaanderen) in 1821 kwamen er meer contacten. Zo waren rond 1860 de Ulftse gebroeders Reigers, directeuren / eigenaars van de DRU, mede-eigenaar van Vulcaansoord en voerde Bernard Reigers er een tiental jaren de directie. Eind 19de / begin 20ste eeuw was de uit Terborg afkomstige Frans Deurvorst de man die de DRU tientallen jaren leidde, bij het bedrijf woonde in de zgn villa Deurvorst, en het ontwikkelde tot een gezien internationaal bedrijf. Enkele van zijn zoons woonden op de Paasberg in Terborg.

Na de opening met zeker weer mooie foto’s van Stan Bouman bij het thema, zullen bovenstaande geschiedenissen met de bijpassende beelden gepresenteerd worden: Annita Kiefte over Vulcaansoord (met een korte film van rond 1920!) en Hennie Berendsen over de Deurvorsten. Daarnaast komen de broers Cornelissen vertellen over het werken op Vulcaansoord (gesloten in 1977); een groot deel van hun leven waren ze daar aan de slag. De dames Winkelhorst en Egberts zullen hun ervaringen op kantoor toelichten.

Verder zullen bijv. de goederentram Ulft – Terborg, verpleeghuis ‘Het Antonia’ en het toekomstige wooncomplex Deurvorst in Terborg kort de revue passeren.
Het geheel wordt op piano muzikaal omlijst door Terborgenaar Arie van de Ven; Pieter
Sessink en Chris Teunissen geven aan het eind van de bijeenkomst weer hun met een knipoog gezongen commentaar op de thema’s. Presentatie is in handen van Frans Miggelbrink en Olaf Molenaar.

Locatie: de foyer van de DRU Cultuurfabriek in Ulft; openbaar toegankelijk, iedere geïnteresseerde kan zo even binnenlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten