maandag 30 mei 2011

White Material woensdag bij Drufilm

Filmhuis Drufilm vertoont woensdag 1 juni de indrukwekkende film White Material. De film is gemaakt door de Française Claire Denis, een van de belangrijkste hedendaagse regisseurs. Steractrice Isabelle Hupert speelt de hoofdrol.
De film speelt zich af in een willekeurig Afrikaans land waar een burgeroorlog onvermijdelijk gaat worden. De Franse heersers verliezen langzaam hun greep op het land. De zwarte rebellen vinden dat zij recht hebben op het ‘white material’ (matériel blanc), zo noemen ze alles dat met de blanken te maken heeft.

Maria Vial (Isabelle Huppert) leeft met haar gezin van een koffieplantage. Haar blanke voorouders begonnen al lang geleden met die plantage, dus Maria is vastbesloten om niet te zwichten voor de toenemende druk om te vluchten. De rebellen vinden dat ook zij het recht op de grond van Maria hebben. Een confrontatie hangt in de lucht. Op haar familieleden hoeft ze niet te rekenen, een voor een laten ze haar in de steek.
De schitterende beelden van het Afrikaanse landschap zijn onovertroffen, maar achter die schoonheid schuilt een moeilijke waarheid. Heel concreet: van wie is de grond? Opportunisme viert hoogtij, idealen tellen niet meer.
Vertedering en terreur liggen dicht bij elkaar in deze krachtige film die bedwelmt en verdooft en nog lang in het hoofd van de kijker blijft.

White Material wordt vertoond in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De film begint om 20.00 uur. Kaarten zijn voor € 6,- verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via
www.dru-fabriek.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten