maandag 29 augustus 2011

De Stotterende Koning


Stukje BBC documentaire over The King's Speech

The King's Speech is het (waargebeurde) verhaal van prins Albert van Engeland die nauwelijks een speech kon houden zonder te stotteren. 

Na de dood van Alberts vader wordt deze opgevolgd door Alberts alleenstaande broer Eduard VIII. Minder dan een jaar later doet deze weer afstand van de troon omdat zijn aanstaande vrouw Wallis Simpson als gescheiden vrouw niet aanvaard wordt als koningin. Vervolgens wordt Albert de nieuwe koning, zeer tegen zijn zin, vooral omdat hij ondanks de behandeling nog steeds stottert. Hij neemt op advies van de prime minister de naam "George VI" aan, omdat Albert te Duits klinkt.
Het is de periode waarin radio uitgroeit tot een massamedium. De Tweede Wereldoorlog staat op het punt uit te breken en de grote vijand Duitsland staat onder leiding van Adolf Hitler, die juist zo'n goede redenaar is, contrasterend met het gestotter van George VI.
Belangrijke optredens van de koning, waarop hij zich met Lionel voorbereidt, zijn onder andere de kroning. De climax van de film is de radiotoespraak die de Britse troepen en het volk moet steunen en aanmoedigen nadat Groot Brittannië in 1939 de oorlog heeft verklaard aan Duitsland. Hij doet dat, na een wat aarzelend begin, erg goed. Wanneer hij de speech nabespreekt met Logue zegt die dat Bertie nog wat stotterde bij de 'w'. Bertie antwoordt dat dat niet erg was, want zo hoorde het volk, dat hem kent als stotteraar, tenminste dat hij het was. (bron:Wikipedia)

The King Speech is 21 september om 20 uur te zien in De DRU Cultuurfabriek. aanvang 20 uur en kaarten zijn hier te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten