dinsdag 10 januari 2012

Carice komt

Woensdag 11 januari is in de DRU Cultuurfabriek de film Black Butterflies te zien. In deze Nederlandse productie speelt steractrice Carice van Houten de hoofdrol.

Black Butterflies is een boeiend en aangrijpend liefdesdrama over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, een fascinerende en vrijgevochten vrouw. Begin jaren zestig komt ze in aanraking met het geweld en de oneerlijke wetgeving voor zwarten. En dat, terwijl haar vader als minister van de Nasionale Party betrokken is bij de invoering van de apartheid. Zelf merkt ze ook de gevolgen van de censuur op culturele uitingen.
Haar vader tolereert Ingrids liberale opvattingen en haar vrije omgang met mannen niet. Ingrid heeft geen keuze en probeert zich aan hem te ontworstelen. Kwetsbaar en grillig als ze is, gaat op zoek naar een echt thuis, naar erkenning en begrip.

‘Onze’ Carice van Houten’ zet als Ingrid Jonker een erg sterke rol neer. Dat leverde haar op het meest recente Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf op. Zo’n Kalf was er ook voor de film zelf.
Regisseuse Paula van der Oest maakt met Black Butterflies een internationaal hoog gewaardeerde (Engelstalige) film, waarin ook Rutger Hauer als vader van Ingrid een uitstekende rol vertolkt.
Nelson Mandela droeg in zijn eerste toespraak tot het Zuid Afrikaanse Parlement Jonkers gedicht “Die Kind” voor. Postuum beleefde haar werk vooral vanaf toen alsnog de waardering die het verdient.

Black Butterflies wordt vertoond in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft. De aanvang is om 20 uur, een kaartje kost € 6,- en is verkrijgbaar aan de balie of te bestellen via een klik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten