donderdag 26 januari 2017

Martin Turner Ex wishbone Ash
Zie voor meer foto's mijn facebook pagina



Concertverslag Martin Turner
20 januari 2017

 

Als onderdeel van The Beauty Of Chaos Tour 2017 verzorgde Martin Turner (68), de medeoprichter, zanger en bassist van de Britse symfonische rockband Wishbone Ash, met zijn huidige band vier optredens in Nederland. Donderdag in Zwolle, zaterdag in Zoetermeer, zondag in Tilburg en op vrijdag 20 januari in de popzaal.

Voor zover bekend was geen van deze optredens uitverkocht; hier waren zo’n honderd, voornamelijk mannelijke, muziekliefhebbers aanwezig, zo te zien de meeste minstens vijftigplus. Blijkbaar echt muziek voor mannen, want we telden hooguit vijf vrouwen in de zaal (personeel niet meegerekend).

Ondanks de wat matige opkomst verzorgden Martin Turner en zijn medemuzikanten een optreden alsof ze voor een volle zaal stonden te spelen. Prima instelling dus. En die aanwezigen werden getrakteerd op een ruime bloemlezing uit zowel het solomateriaal van Turner als dat van de band wiens naam hij niet mag dragen na een juridische strijd met gitarist/zanger Andy Powell, die ruim vijf jaar geleden (12 januari 2012) voor een goed gevulde zaal op hetzelfde podium speelde.

Martin Turner bracht zijn nieuwste studio-album Written In The Stars in 2015 uit en deed in 2015 en 2016 een uitgebreide Britse tournee om deze te promoten. Eén van die concerten in februari 2016 werd gefilmd en opgenomen en zal ergens dit voorjaar op cd en dvd worden uitgebracht.

Band
De andere muzikanten in zijn band zijn gitaristen Danny Willson en Misha Nikolic en drummer Tim Brown en eerlijk is eerlijk: het klinkt helemaal zoals ik me Wishbone Ash herinner van de beroemde live-elpee Live Dates. Dat betekent dus veel gitaarsolo’s van (vooral) Danny Willson en samen met Misha Nikolic zorgt hij voor de herkenbare twin guitar sound van Wishbone Ash. Willson zingt veel met Turner samen, zowel qua samenzang als in duetvorm. Ook drummer Tim Brown doet veel achtergrondzangpartijen; Nikolic doet daar soms ook aan mee, maar hij beperkt zich toch vooral tot zijn gitaarspel.  

Het optreden
In de eerste set ligt de nadruk vooral op songs van Written In The Stars en voorgaande soloalbums, met tussendoor enkele Wishbone Ash klassiekers, zoals Living Proof van het Just Testing album en de Laurie Wisefield song You See Red van het album No Smoke Without Fire, die door Danny Willson wordt gezongen.

Na een korte pauze begint de band aan de tweede set, die voor een groot deel bestaat uit de songs van het 45-jarige topalbum Argus, dat in april 1972 werd uitgebracht. Wishbone Ash heeft Argus nooit in z’n geheel live gespeeld, maar in 2008 deed Martin Turner’s Wishbone Ash (zoals de band toen heette, maar dit mocht na de door Andy Powell gewonnen rechtszaak niet meer) en bracht dit ook op een live-album uit. En dus kunnen de aanwezigen genieten van alle songs van deze klassieke langspeelplaat, zoals Time Was, Sometime World, natuurlijk Blowin’ Free en (het hoogtepunt voor ondergetekende) The King Will Come, Warrior en Throw Down The Sword. Ook werden klassiekers als No Easy Road, The Pilgrim en Phoenix gespeeld.
Tekst: Harry Pater

Geen opmerkingen:

Een reactie posten